21 december 2021

Ingezonden reactie Voorster Nieuws 8-12-2021

Gemeenteraadsvergadering. Altijd belangrijk. Op maandag 29 november weer een vergadering. Helaas op afstand.

Belangrijk punt op de agenda: de Transitievisie Warmte. Kern van de zaak: de gemeente moet van het gas af. In 2050 moet de klus geklaard zijn. Klinkt ver weg. Is sneller dan je denkt. Kortom: actie is vereist. En die actie komt er. Complimenten hierover aan het college. Voor degenen die het nog niet weten: Wilp is als eerste aan de beurt. Vervolgens industrieterrein Engelenburg en de Planetenbuurt in Twello (Jupiter, Saturnus, Mercurius etc.).

Even een zijstap ter informatie: ik woon in de Planetenbuurt, maar was niet op de hoogte totdat ik deze notitie zag. Lag dat aan mij? Heb ik iets gemist? Heb ik een uitnodiging van de gemeente in de prullenbak gegooid? Kan natuurlijk. Nu ik het weet zit ik in ieder geval op het puntje van mijn stoel…

Terug naar de gemeenteraadsvergadering. Op tafel ligt de Transitievisie Warmte. Niemand, inclusief het college, weet exact hoe één en ander vorm moet krijgen.

Dat is logisch. Het is namelijk een nieuw terrein.

Tegelijkertijd is het van belang dat je hier gemeenschappelijk in optrekt. Zowel de bestuurders in het college, als de controlerende macht in de gemeenteraad. Want zo wordt de Transitie een co-creatie. Dat voorkomt dat er grote bokken worden geschoten en dat het draagvlak wegvalt. Super plan. Doen! Hoe bijzonder is het dan dat er een rookgordijn wordt opgetrokken als een motie van PvdA / Groenlinks in stemming wordt gebracht. Strekking hiervan: maak een plan waarin je aangeeft hoe en wanneer je de gemeenteraad informeert over de voortgang van de transitie. Niet meer. Niet minder. Ingewikkeld? Nee helemaal niet.

En toch wordt dit geblokkeerd. Door de coalitiepartijen. En dat is geen spel van oppositie tegen de coalitie, zoals D66 suggereert. Het is gewoon een feit. Nu nog in een staking van de stemmen omdat er één gemeenteraadslid van Gemeente Belangen afwezig is. Was die er wel geweest, dan was er waarschijnlijk alweer transparantie met de mond beleden maar niet tot uitvoer gebracht. Na andere onderwerpen waarbij hetzelfde speelde blijft vooral de vraag hangen: “Is het niet durven, óf niet willen?”

In mijn vorige bijdrage sloot ik af dat ik een steeds meer betrokken burger van de Gemeente Voorst ben. In dat kader kan ik mededelen dat ik in 2022 mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb gekozen voor CDA Voorst. Een partij die staat voor duidelijke uitgangspunten. Een partij die nadrukkelijk kiest voor lokaal, met een haakje naar provinciaal en landelijk. Met een nieuwe ploeg, onder aanvoering van Jürgen Wolff van Wülfing. Samen bouwen aan het nieuwe CDA. Dit ten behoeve van de gemeente Voorst! Doe je mee?

Peter Wormskamp Kandidaat gemeenteraadslid CDA Voorst

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.