21 januari 2022

Florissante financiële situatie Winterswijk is schone schijn

Het was fijn om deze week bij Omroep Gelderland te lezen dat Winterswijk er volgens accountantskantoor BDO accountants en adviseurs financieel goed voor staat. Dat willen we toch allemaal? Helaas is hetgeen er staat maar het halve verhaal.
Een artikel in Trouw deze week laat zien dat Winterswijk 2020 met een tekort heeft afgesloten (zie plaatje).

Hoe kan dat en is dat erg?
Het verschil tussen beide is dat Trouw de werkelijke afrekening van 2020 laat zien, terwijl BDO ingaat op de schulden, de leningen die uitstaan, de belastingen die gemeenten heffen en de grond die ze bezitten.
Als we het vergelijken met een huishouden gaat het om hoeveel het huis waard is, hoeveel hypotheek er op zit en of er een mogelijkheid is om meer uren per week te gaan werken. 

Bij de jaarrekening wordt gekeken wat er aan geld uitgaat en wat er binnenkomt. In 2020 is er meer uitgegaan, dan dat er binnenkwam. Is dat erg? Op zich niet meteen, maar dat kan niet elk jaar. Elk jaar een nieuwe auto én een nieuw bankstel is niet goed voor de spaarrekening. Het gaat om de lange termijn, de meerjarenbegroting. 

Een begroting kun je er positief uit laten zien door op te nemen dat je op bepaalde zaken gaat bezuinigen, zoals gedaan wordt met het sociaal domein en de jeugdzorg. Het is alleen maar de vraag of die bezuinigingen worden gehaald. Ook de bezuiniging op zwembad Jaspers en de crisisbijdrage van de sportverenigingen staat in de boeken.
Tegelijkertijd  zijn de toekomstige lasten voor het opknappen van de basisscholen van 1 miljoen per jaar en het volledige Cultuurkwartier nog niet opgenomen in de begroting.  Wel geld voor een grotere nieuwe auto, maar geen rekening houden met de kosten van de verzekering en de wegenbelasting.
Door deze manier van begroten houden we onszelf voor de gek.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.