23 juni 2021

Inbreng CDA 1ste termijn kadernota 2022

Vol belangstelling heeft de fractie van het CDA de kadernota voor 2022 gelezen, waarin het college laat zien wat ze de raad voorstellen om komend jaar wel of niet te gaan doen en waar de keuzemogelijkheden liggen.

Allereerst een compliment voor de handzame vorm van deze kadernota en de duidelijke opzet waaruit blijkt waar de keuzemogelijkheden liggen.

Ook wat betreft het motto verdient het college een compliment, want het zou wel een CDA-motto kunnen zijn: ”investeren in de Winterswijkse samenleving”.

Dit motto spreekt ons dus enorm aan en wij hebben door de bril van dit motto gekeken naar de voorstellen die door het college worden gedaan.

Het merendeel van de voorgestelde keuzes kunnen wij steunen en voor een paar onderwerpen stellen wij andere keuzes voor.

Daar kom ik uiteraard op terug

Een onderwerp waar het CDA in het verleden vaak aandacht voor heeft gevraagd zijn veilige fietsroutes. Wij zijn daarom aangenaam verrast met de voortvarende aanpak van de veiligheid voor fietsers op de Walienseweg dmv een schoolzone. Nog wel een vraagje hierbij, wordt er ook aan de straatverlichting gedacht?

In zijn algemeenheid vinden wij echter dat er nog wel meer aandacht mag zijn voor onderhoud en veiligheid van de openbare ruimte. Een deel van onze wegen kent achterstallig onderhoud met onveilige situaties tot gevolg. Daarnaast gaat het ook om de uitstraling die dit geeft.

We willen graag meer toeristen en inwoners naar Winterswijk halen!

Dan is het wat het CDA betreft belangrijk dat onze openbare ruimte er veilig en verzorgt uit ziet. We hebben ons daarom verbaast dat we in de kadernota lezen dat het college vindt dat het wel een onsje minder kan. Dat zou dus niet onze keuze zijn.

In het verlengde van veiligheid vindt het CDA het positief dat het college voortvarend aan de slag gaat met de aanpak van drugs en zorgfraude. Wij hebben hier het afgelopen jaar verschillende vragen over gesteld en moties ingediend, dus fijn dat dit wordt opgepakt. Wel vragen wij om de menselijke maat hierbij goed in de gaten te houden.

In het coronatijdperk is gebleken dat sport ontzettend belangrijk is voor de Winterswijkse samenleving, dus terecht dat het college hier met voorstellen komt.

De buurtsportcoaches staan als keuze in de kadernota. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners zoveel mogelijk sporten en zien daarom de meerwaarde van de buurtsportcoaches zeker in. Wel vinden wij dat het aantal deelnemers aan activiteiten te gering is in relatie tot de middelen die hierin gestoken worden. Dus de vraag aan het college is of er nog mogelijkheden zijn om hier een impuls aan te geven zodat de balans positiever uitslaat.

Op het gebied van sport vinden wij het ook positief dat het college de crisisbijdrage voor de sportverenigingen schrapt. Het mag bekend zijn dat wat het CDA betreft deze crisisbijdrage ook definitief mag worden geschrapt, want de economische crisis hebben we al lang achter ons.

Verder stelt het college voor om te blijven investeren in onze voorzieningen. Daarbij wordt ook Zwembad Jaspers genoemd. Het CDA vindt dat uitermate positief. Wat ons betreft wordt er samen met het zwembad gekeken hoe door gerichte investeringen het zwembad toekomstbestendig kan worden gemaakt. Wel vragen wij ons wel af hoe deze keuze van het college valt te rijmen met de bezuiniging op zwembad Jaspers die nog steeds in de boeken staat.

Op financieel gebied valt op dat het college opnieuw een groot bedrag uit de algemene reserves haalt. Daar waar eerder al 10 miljoen uit de reserves is gehaald wordt er nu nog eens 14 miljoen uit gehaald. Het grootste deel daarvan gaat naar een reservering voor de rentelasten van de te bouwen scholen.

Als CDA kunnen wij ons erin vinden dat er de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de scholen en dat we al het mogelijke doen om op zijn minst een deel van de buurtschapsscholen te behouden. Ook als we deze investering leggen langs de maatlat van “investeren in de Winterswijkse samenleving” slaat die balans in positieve zin uit, want een investering in de jeugd is een investering in de samenleving.

Waar we echter wel voor willen waarschuwen is dat deze reservering uiteindelijk wel leidt tot een structurele last van 1 miljoen euro. Daarnaast kunnen we natuurlijk niet op deze manier doorgaan met het putten uit de reserves, want dan is Winterswijk binnen 2 jaar door alle reserves heen. Graag horen we van het college hoe zij dit ziet, te meer omdat we ook nog geen inzicht hebben in de financiële gevolgen van de voorstellen van het college.

Een belastingverhoging, die als reactie wordt voorgesteld, is niet onze eerste keus.

Om dit te voorkomen stelt het CDA daarom voor om op een drietal onderwerpen die minder bijdragen aan de Winterswijkse samenleving andere keuzes te maken.

Een voorbeeld van een onderwerp waar wij voorstellen om een andere keuze te maken, als wij kijken door de bril van “investeren in de Winterswijkse samenleving”, is het cultuurkwartier. Het college stelt voor om hier €6,5 miljoen te gaan investeren.

Laat ik vooropstellen dat het CDA cultuur en muziek een warm hart toedraagt.

Dus wij staan volledig achter maatregelen om ervoor zorgen dat Boogiewoogie voor Winterswijk behouden blijft. Maar door 6,5 miljoen te investeren in stenen krijgen we niet meer cultuur of betere muziek, alleen andere stenen. Als CDA hebben we ook al verschillende alternatieven aangedragen om het investeren in stenen te voorkomen. Dus waar het gaat om investeren in de Winterswijkse samenleving vinden wij de meerwaarde te beperkt.

Het CDA is van mening dat meer woningen en appartementen voor jongeren en ouderen in het centrum veel meer oplevert voor de Winterswijkse samenleving en de samenleving ook veel minder gaat kosten.

Graag horen wij ook van de andere partijen hoe zij tegen de voorgestelde investering van €6,5 miljoen aankijken

Ook de investering van €2,3 miljoen in het gemeentekantoor kan wat het CDA betreft een tandje minder.

Als onderdeel daarvan wil het college een deel van De Post verhuizen naar het gemeentekantoor. Als we dat voorstel leggen langs de maatlat van “investeren in de Winterswijkse samenleving” kunnen we toch niet anders dan concluderen dat het college hier de plank misslaat. Het CDA vindt dit echt een slecht voorstel!

De Post is een parel voor de Winterswijkse samenleving en functioneert prima! Gemeenten komen van heinde en ver in Winterswijk kijken hoe wij het hier hebben georganiseerd. De Post is laagdrempelig voor inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben en het sociaal team en alle relevante organisaties zitten er samen onder 1 dak.

De Post is daarmee een succesformule en rommelen aan De Post is dus geen investering maar een desinvestering in de Winterswijkse samenleving!

De verhuizing lijkt ook vooral bedoeld om een opvulling te vinden voor het gemeentekantoor.

Om die reden komen we in de 2e termijn met een motie om de Post in de huidige vorm te behouden. En wij horen graag van de andere partijen hoe zij hierin staan.

Het derde onderwerp waarop het CDA graag zou zien dat het college een andere keus maakt betreft de tunnel in de Greversweg. Het mag bekend zijn dat het CDA toch al geen warm voorstander was van de tunnel, maar nu deze ook nog eens fors duurder wordt en er ook niet dit jaar komt, zoals wel was beloofd, gaat er wat ons betreft, definitief een streep door deze tunnel die bijna 2 miljoen moet gaan kosten en alleen toegankelijk wordt voor voetgangers. Met dit geld kunnen we veel goede dingen doen voor de Winterswijkse samenleving.

Tot slot, vorig jaar hebben we onze zorgen geuit over de steeds maar verder groeiende ambtelijke organisatie. Het is positief dat het college aangeeft aan dat er gekeken wordt naar de organisatie, maar dat neemt niet weg dat we toch nog een duidelijke groei waarnemen. Wat het CDA betreft zou daar dus nog scherper naar kunnen worden gekeken.

Daarnaast lopen voor een aantal onderwerpen momenteel nog onderzoeken, zoals de toekomstbestendigheid van de recreatieparken en de kerkenvisie. Wij zouden graag zien dat het college deze onderzoeken eerst voorlegt aan de raad en niet op voorhand al besluit om hier geen vervolg aan te geven. De vraag aan het college is of zij hiertoe bereid is.

Al met al concluderen wij dat het glas niet halfleeg, maar halfvol is en met een paar andere keuzes nog een stuk voller kan worden.

Graag horen wij van het college of zij daartoe bereid is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.