29 oktober 2021

Programmabegroting 2022-2025

Dinsdag 26 en donderdag 28 oktober vergaderde de gemeenteraad over de programmabegroting 2022-2025 van de gemeente Winterswijk. In de begroting werden door het college keuzes gemaakt voor Winterswijk. De CDA fractie had andere keuzes gemaakt en daarvoor hebben we diverse voorstellen ingediend om het geld anders te besteden. 

Sommige voorstellen werden door het college overgenomen. Zoals een extra bedrag voor de Stichting Present die mensen die het zwaar hebben met behulp van vrijwilligers te helpen. Op voorstel van het college ontvangen ook Humanitas en de Winterswijkse Uitdaging eenzelfde bedrag met de verwachting dat als zij drieën samenwerken en elkaar aanvullen, nog beter omgezien kan worden  naar de mensen die het nodig hebben. 

De CDA fractie is er groot voorstander van om door middel van een structuurvisie die in overleg met bewoners van Winterswijk  een zorgvuldige afweging gemaakt kan worden waar we woningbouw, industrie en recreatie willen hebben. Helaas denkt het college en de meerderheid van de raad hier anders over en werd de motie woningbouw op het Tuunterveld aangenomen.

Omdat o.a. de doorstroming in de sociale huurwoningmarkt enorm stagneert doordat  mensen buiten Winterswijk net zo veel recht hebben op een huurwoning als eigen inwoners werd door VoorWinterswijk, GroenLinks en CDA een voorstel ingediend om met de Woonplaats afspraken te maken om mensen uit de Regio Achterhoek of die sociaal economisch verbonden zijn aan Winterswijk voorrang te geven. Dit voorstel werd met een meerderheid aangenomen

CDA Winterswijk is tot slot van mening dat het gemeentekantoor nu niet voor 2,3 mln moet worden verbouwd, een motie om dit tegen te houden werd door een meerderheid weggestemd.

Uiteindelijk werd door de CDA fractie tegen de begroting gestemd omdat we vrezen dat in de toekomst de schulden torenhoog en onbetaalbaar worden voor de gemeente en dus voor de inwoners.. Een Cultuurkwartier dat ongeveer 10 miljoen gaat kosten (omgerekend € 300,- per inwoner) staat in schril contrast metl bijvoorbeeld zwembad Jaspers dat zwaar moet bezuinigen. Een voorstel om een onderzoek te doen naar goedkopere oplossingen werd weggestemd.

De inbreng door fractievoorzitter Wim Wassink kunt u lezen door op onderstaande linken te klikken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.