18 november 2019

Terugblik raadsvergaderingen van 5 en 7 november

Het CDA heeft niet ingestemd met de begroting. De reden is dat door dit college en deze coalitie de pot wordt verteerd. Alleen al komend jaar wordt meer dan € 5 miljoen uit de ‘spaarpot’ gehaald en lopen de schulden fors op naar € 86 miljoen. Ook zijn veel grote uitgaven nog helemaal niet opgenomen in de begroting. We hebben aangegeven dat we hier niet mee akkoord kunnen gaan. Daar komt bij dat belangrijke voorzieningen in Winterswijk de pineut zijn. De sportverenigingen moeten jaarlijks € 75.000 gaan betalen als bijdrage, terwijl twee jaar geleden nog besloten was om de crisisbijdrage per 1 januari 2020 af te schaffen. Daarnaast wordt vanaf 2022 zwaar bezuinigd op zwembad Jaspers en Boogie Woogie. Hierdoor is het maar de vraag of we die voorzieningen over een paar jaar nog wel hebben. Het CDA heeft aangegeven dat deze voorzieningen belangrijk zijn voor alle Winterswijkers en dat het dus slecht voor Winterswijk is om hier op te bezuinigen, zonder dat er goed onderzoek is gedaan of dit mogelijk is.

De tweede avond hield het CDA een warm pleidooi voor het Winterswijkse landschap en het belang daarbij van de goede samenwerking tussen landbouw en natuur, zoals wij die in Winterswijk via de WCL hebben. Maar de motie van het CDA en VW om een brief te sturen naar de provincie met het verzoek om de bestaande vergunningen van agrariërs te respecteren en geen boerenbedrijven gedwongen te sluiten werd helaas niet gesteund door de andere partijen. Een gemiste kans om gezamenlijk het belang van de Winterswijkse boeren en bouwers goed onder de aandacht te brengen van de provincie.

Het CDA is voor een energiefonds voor duurzaamheidsmaatregelen, maar niet op deze wijze. Wat het CDA betreft had dit fonds veel kleiner gekund door lenen alleen mogelijk te maken voor Winterswijkers die niet kunnen lenen bij een bank.

Wim Wassink

fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.