03 januari 2020

Ilse blikt terug

Oud-wethouder Ilse Saris kijkt terug op roerig jaar in Winterswijk: ‘Er is leven buiten de politiek’

Gelderlander 2 januari 2020 door Jan Ruesink

WINTERSWIJK - Een breuk in de coalitie maakte voor Ilse Saris begin dit jaar een abrupt einde aan negen jaar in de plaatselijke politiek. Voor de veelgeprezen en populaire wethouder was het een pijnlijk en onverwacht afscheid, maar het leidde ook tot het ontdekken van een leven buiten de politiek. ,,Als wethouder sta je 24/7 aan en dan is het gek als je op een dinsdagmiddag zomaar door het dorp wandelt.”

Verbitterd is ze niet en ze zegt ook nergens spijt van te hebben, maar het gevoel van teleurstelling blijft. Ilse Saris (44) staat er nog voor de volle honderd procent achter dat haar CDA op vrijdag 1 februari de stekker trok uit de coalitie met Winterswijk Belang (WB). Het schuurde al enige tijd in de samenwerking en de bekende druppel was dat WB in de gemeenteraad wethouder Wim Elferdink van het CDA van liegen betichtte. ,,Het vertrouwen was weg”, zegt Saris nu.

Geen grote verrassing

Achteraf gezien was die breuk volgens haar geen grote verrassing, want er werd te veel ‘op de man’ gespeeld en WB had in haar ogen moeite de tweede viool te spelen na de monsteroverwinning van het CDA in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Nog hetzelfde weekend na de breuk had het CDA alweer contact met de VVD. ,,En zij gaven aan dat we er wel uit zouden komen”, zegt Saris. ,,Maar op dinsdagmiddag 16.45 uur belde de VVD me ineens op met de mededeling dat ze toch met WB, PvdA en GroenLinks verder gingen, hoewel die avond nog een vervolgafspraak samen met de PvdA stond ingepland. Dat vond ik buitengewoon onfatsoenlijk en onbetrouwbaar.”

Ik ben teleurge­steld dat het zo gelopen is, maar vind het vooral jammer voor de kiezers die ons hun stem hadden gegeven

,,Waarom ze dat deden? Ze zeiden dat al hun wensen in die nieuwe coalitie vervuld waren, maar ik weet het niet; misschien waren wij te groot geworden en waren ze bang dat ze ondergeschikt werden in een college met ons. Ik ben teleurgesteld dat het zo gelopen is, maar vind het vooral jammer voor de kiezers die ons hun stem hadden gegeven. Ik word er nog elke dag op aangesproken, mensen zeggen het zo ontzettend jammer te vinden dat wij als grootste partij (met 7 van de 21 zetels, red.) buitenspel staan. Het CDA zit nu in de oppositie en probeert dat op inhoud te doen, maar ik vind dat de coalitiepartijen ons juist niet op die inhoud beoordelen.”

Motie

,,Een CDA-motie over stikstof werd afgewezen, maar kwam drie dagen later wel terug in een brief van het college en een voorstel voor het uitdelen van regentonnen werd met flauwe argumenten afgewimpeld, zelfs door milieupartij GroenLinks. Tja, vertrouwen komt te voet en gaat te paard en ik vind dat er nog steeds een negatieve sfeer hangt. Ik hoop echt dat men in het nieuwe jaar met een schone lei begint en dat iedereen goede voorstellen voor Winterswijk op inhoud beoordeelt, van wie ze ook komen.”

Saris gelooft dat de inwoners niet blij zijn met die verharding in de gemeentelijke politiek. ,,Omdat het dan niet meer gaat om wat het beste is voor Winterswijk, maar om ego’s en gelijk krijgen. Mensen voelen zich dan niet meer vertegenwoordigd. Ook ik vind dat ze niet genoeg gehoord worden. De medewerkers en vrijwilligers van zwembad Jaspers bijvoorbeeld moesten in de krant lezen dat er moet worden bezuinigd. Terwijl ze zulke mooie initiatieven ontwikkelen en veel doen voor bijvoorbeeld ouderen en mensen met reuma. Ik snap het wel als inwoners zich dan afkeren van de politiek.”

Gevoelsmatig

Saris mag dan al elf maanden weg zijn uit de politiek, ze blijft er gevoelsmatig nog erg bij betrokken. ,,Misschien komt dat ook omdat ik mijn werk niet heb kunnen afmaken. Maar het is gelopen zoals het gelopen is en ik heb nu wel ontdekt dat er ook een leven buiten de politiek is. Aanvankelijk wilde ik me zo snel mogelijk weer in iets nieuws storten, maar mijn coach raadde dat af.”

,,Eerst tot rust komen en kijken waar je passie ligt. En toch had ik daar eerst moeite mee. Ik werd negen jaar lang geleefd door een strak werkschema en stond als wethouder 24/7 aan. Dat klinkt zwaar, maar het heeft me juist veel energie gegeven en in moeilijke tijden op de been gehouden. Ik ben na mijn aftreden gewoon om 7.00 uur blijven opstaan, maar toch voelt het gek als je op dinsdagmiddag zomaar door het dorp wandelt.”

Ik werd negen jaar lang geleefd door een strak werkschema en stond als wethouder 24/7 aan

,,Vrijetijdsschaamte? Daar lijkt het wel op. Maar nu denk ik: die was kan morgen ook wel en neem ik de tijd voor een film, koffiedrinken en eten met vriendinnen, klussen, mijn zus helpen verhuizen, vrijwilligerswerk, meegaan met het schoolreisje van mijn jongste dochter en ik heb zelfs opgetreden als vertelster in The Passion.”

Knop om 

Nu ze de knop heeft omgezet, wil ze weer als vanouds full power aan haar nieuwe baan beginnen. Per 1 januari wordt ze in Almelo bestuurder/directeur van welzijnsorganisatie Avedan, verantwoordelijk voor het uitvoeren van sociaal-maatschappelijk werk in vijf gemeenten. 

,,Niet meer zo in de schijnwerpers als in de politiek, maar ook in dit werk kan ik me inzetten voor mensen. Ik ben iemand die kan verbinden, goed is in netwerken en ik ken de gemeentelijke organisatie, dus zo wil ik samen met de wethouders strijden tegen problemen als eenzaamheid en generatie-armoede. Dat is best een spannende opdracht, want ik heb al te horen gekregen dat Avedan flink moet bezuinigen op het welzijnswerk en in dit werk is geld direct gekoppeld aan de inzet van mensen. Maar ik ben gedreven om met beperktere middelen zoveel mogelijk goede dingen te doen voor de samenleving. Als wethouder heb ik ook in de crisisjaren zware beslissingen moeten nemen om de schulden van de gemeente naar beneden te brengen.”

Keert ze ooit nog terug op het politieke podium? Saris: ,,Ik sta daarin nu aan de zijlijn, maar ik ben nog steeds een trotse CDA’er en blijf mijn contacten in de partij en Den Haag inzetten. En een politiek ambt? De tijd zal het leren, maar ik weet nu dat er ook daarbuiten leven is.”

Ik sta daarin nu aan de zijlijn, maar ik ben nog steeds een trotse CDA’er en blijf mijn contacten in de partij en Den Haag inzetten

Het artikel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.