09 november 2023

CDA pleit voor aandacht voor suïcidepreventie

In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Zutphen geen beleid op het gebied van suïcidepreventie. Onverstandig, vindt het CDA. “De gemeente kan juist een grote rol spelen in het bereiken van mensen met suïcidale gedachten," aldus Mark Purperhart, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad.

Daarom wil het CDA dat Zutphen met andere gemeenten, en organisaties als 113 en de GGD, de handen ineen slaan. “In veel regio’s zijn er de laatste tijd zogeheten suïcidepreventie actienetwerken opgezet. In zo’n netwerk bundelen de zorg, het onderwijs, gemeenten, politie, GGD, kerken, (sport)verenigingen en andere partijen de krachten. Dit is iets dat men ook in onze regio zou kunnen toepassen,” legt Purperhart uit. De maatregelen binnen deze netwerken zijn gericht op het wegnemen van het taboe om te praten over mentale gezondheid, het actief benaderen van groepen waar zelfdoding vaak voorkomt en het trainen van mensen om suïcidaal gedrag te herkennen. 

 

“Hoewel de politiek nodig is om dit aan te kaarten, willen wij dit niet politiseren. Uiteindelijk is het van belang dat alle inwoners die denken aan zelfdoding geholpen worden,” aldus het raadslid. Purperhart: “Mensen die denken aan zelfdoding, weten zich te redden door erover te praten met mensen uit hun omgeving of professionals. Dat is iets dat we duidelijk moeten maken.” 

 

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.