21 mei 2020

CDA steunt verzoek om oorlogsheld Van Bork te eren met straatnaam in Leesten

Het CDA Zutphen-Warnsveld ondersteunt het verzoek van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld om alsnog een straat in de wijk Leesten te vernoemen naar oorlogsheld Paul van Bork. De gemeente Zutphen wil geen straatnaam vernoemen naar de dokter omdat dit niet zou passen in het straatnamenthema van de wijk. Het CDA gaat het college hierover vragen stellen.

Dokter Van Bork heeft met zijn moedige optreden het toenmalige psychiatrische verpleeghuis Groot Graffel in Warnsveld voor een ramp behoed tijdens de bevrijdingsacties van de Canadezen aan het einde van Tweede Wereldoorlog. Het overbevolkte verpleeghuis kwam bij de bevrijding van Warnsveld onder vuur te liggen en Van Bork begaf zich met gevaar voor eigen leven door de linies naar de Canadese commandopost om ze te overtuigen te stoppen met de beschietingen.

Het CDA Zutphen Warnsveld vindt dat dokter Van Bork postume eer verdient en dat het vernoemen van een straat of plantsoen een goede manier is om dit deel van onze geschiedenis te blijven herinneren.

Het CDA Zutphen-Warnsveld gaat het college vragen hoe het straatnamenthema voor Leesten-Oost tot stand gekomen is en waarom er geen uitzondering mogelijk is voor dokter Van Bork, die met zijn moedige optreden vele levens heeft gered.

Onze vragen:

  1. Hoe is het straatnamenthema voor dit gedeelte van Leesten-Oost tot stand gekomen?
  2. Is het college het met het Comité Herdenkingen 2e Wereldoorlog Warnsveld en het CDA-ZW eens dat Paul van Bork door zijn moedige optreden vele levens heeft gered en dat het daarom gepast is om een straat naar hem te vernoemen?
  3. Is het college het met ons eens dat het belangrijk is om onze geschiedenis niet te vergeten en dat het daarbij helpt om een straat, laan of plantsoen in de omgeving naar een belangrijke gebeurtenis te vernoemen?
  4. Wat gaat er mis als er een uitzondering op het straatnamenthema wordt gemaakt en er in Leesten-Oost een straat wordt vernoemd naar dokter Van Bork?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.