15 december 2020

CDA ZW: Kruising Lochemseweg - Almenseweg (N346) moet rotonde worden

Op de rand van de gemeente Zutphen ligt de kruising tussen de Lochemseweg (N346) en de Almenseweg. Een beruchte kruising en een paar weken geleden was het opnieuw raak. Weer een ongeluk; deze keer met gelukkig alleen blikschade. Wat het CDA Zutphen-Warnsveld betreft was dit het laatste ongeval, maar dat kunnen wij wel willen, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

De roep om deze kruising aan te passen en er een rotonde van te maken klinkt al langer en wordt steeds luider. Het is een provinciale weg, maar wel op Zutphens grondgebied. Daarom deze vraag: Is de wethouder in gesprek met de Provincie om deze kruising veiliger te maken? Hoe staat de provincie hierin, is die bereidwillig om de kruising aan te passen? Zo nee, wat is er nodig om de kruising wel aan te passen?

Wethouder Matser geeft aan dat het probleem bij de gemeentes Bronckhorst, Lochem en Zutphen al langere tijd bekend is. Dit is al vaker met de provincie Gelderland besproken, maar de gemeente Zutphen heeft geen geld om zelf de kruising aan te passen. Dit is een dilemma voor de gemeente. Recentelijk heeft de provincie gemeld dat er subsidie is binnengekomen voor deze kruising. Er volgt nog een voorstel naar de gemeenten toe waarin wordt aangegeven of en voor welk bedrag de gemeente Zutphen moet bijdragen. De wethouder ziet ook de noodzaak van de aanpassing van deze kruising en komt terug naar de raad zodra het voorstel van de Provincie bekend is. De raad moet dan instemmen met een financieel voorstel; dit bedrag is namelijk nog niet opgenomen in de begroting.

Kortom: Wordt vervolgd en het CDA houdt de vinger aan de pols.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.