08 april 2019

Motie 'Zutphen Hond Veilig' en start actie #ikwel #zutphenschoon

In de raadsvergadering van maandag 8 april werd er een motie over het hondenbeleid ingediend door BbZW, CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Met de motie willen de partijen meer aandacht vragen voor het hondenbeleid. De klachten over hondenpoep, de belasting, losloopvelden, te weinig prullenbakken en weinig communicatie door de gemeente hierover, zijn al veel langer bekend. Het is tijd dat er nu wat aan gedaan wordt. En volgens de partijen hoeft het, nu de gemeente nauwelijks iets te besteden heeft, ook geen kapitalen te kosten. De gemeente Deventer heeft het wiel al uitgevonden en Zutphen zou hiervan wellicht zaken kunnen overnemen. Zoals bijvoorbeeld de inrichting van een meldpunt voor bijtincidenten, want dit is sinds 2018 verplicht. Ook zijn er een aantal groepen inwoners die zich bijvoorbeeld willen inzetten voor het inrichten en onderhouden van hondenspeelplaatsen of losloopgebieden. Daar kan de gemeente soepeler mee omgaan.

Maar de ergernis nummer één: de hondenpoep, dat blijft een lastige zaak. Overal in de gemeente geldt een opruimplicht, maar in de praktijk liggen er veel drollen overal. Zelfs in speeltuintjes en op ander plaatsen waar kinderen spelen. En dat is behalve heel smerig ook nog eens gevaarlijk. Je kunt er een besmetting met de helicobacter pylori bacterie, toxocara canis spoelworm of lintworm van oplopen. Daarbij moet het wel in je lichaam komen. Maar als een kind met zijn handen de poep, of de plek waar een drol gelegen heeft, aanraakt en niet meteen zijn handen wast, dan is er een serieus risico.

Natuurlijk wil niemand, ook hondenbezitters niet, met opzet kinderen in gevaar brengen. Maar gedrag veranderen is wel heel lastig. En elkaar aanspreken is ook niet altijd prettig. Dus bedachten de partijen een ludieke actie: #ikwel #zutphenschoon Het is de bedoeling dat mensen laten zien dat zij wél de hondenpoep opruimen. Ze nemen een selfie van het moment van de drol opruimen en posten die met de hashtag op de Facebookpagina 'hond veilig Zutphen'. Onder de inzenders worden vijf leuke prijzen verloot.

Maandagavond werden ook alle raadsleden en het college van Burgemeester en Wethouders gevraagd om mee te doen. Tijdens de raadsvergadering werd er voor de start van de actie een rol hondenpoepzakjes aan de burgemeester aangeboden. Zo geeft de politiek als eerste het goede voorbeeld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.