22 december 2023

Onze wapenfeiten van 2023!

In 2023 zijn we als CDA aan de slag gegaan om het christendemocratische gedachtegoed te vertolken in de gemeenteraad. Hier een greep uit onze wapenfeiten van 2023!

 

We legden de basis voor maatregelen die dak- en thuislozen uitzicht kunnen bieden

Veel dak- en thuislozen blijven buiten het zicht van instanties, dit gaan dan bijvoorbeeld om mensen die noodgedwongen bij vrienden of familie moeten slapen of noodgedwongen verblijven op een vakantiepark. Om dak- en thuislozen zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het goed in beeld brengen van de groep noodzakelijk. Daarom stelde het CDA voor om een wetenschappelijk onderbouwde telling van het kansfonds uit te voeren om op deze manier te weten hoeveel dak- en thuislozen er daadwerkelijk in onze gemeente zijn. De wethouder heeft aangegeven deze oproep ter harte te nemen en hiermee aan de slag te gaan.

 

We stelden het Zutphense vuurwerkverbod met een jaar uit

De fracties van Partij voor de Dieren, GroenLinks, Partij van de Arbeid, D66 en de Stadspartij dienden een voorstel in om het afsteken van vuurwerk vanaf de jaarwisseling van 2023/2024 te verbieden. Het CDA vond aankomende jaarwisseling te vroeg, omdat ondernemers vaak al vuurwerk hebben ingekocht en de inwoners niet goed konden worden meegenomen in de plannen. Daarom stelde het CDA voor om het vuurwerkverbod uit te stellen, iets waar een meerderheid van de raadsleden zich in konden vinden. Daarom is het afsteken van vuurwerk aankomende jaarwisseling nog steeds toegestaan!

 

We vroegen om meer gemeentelijke aandacht voor suïcidepreventie

In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft de gemeente Zutphen geen beleid om het aantal zelfdodingen te verminderen. Jammer, vond het CDA; gemeenten staan juist dichterbij de burger en kunnen daarom makkelijker suïcidaal gedrag herkennen. Daarom heeft het CDA een voorstel aan het gemeentebestuur gedaan om samen met omliggende gemeenten de handen ineen te slaan om te voorkomen dat inwoners eenzaam en radeloos overlijden aan zelfdoding. Het voorstel kon rekenen op een meerderheid.

 

We plaatsten veiligheid en criminaliteit hoger op de lokale politieke agenda

Al sinds onze nieuwe fractie in 2022 aantrad, slaan inwoners die te maken hadden met overlast van bijvoorbeeld criminaliteit en geweld bij ons alarm. Ondanks de urgentie van het probleem, merkte het CDA dat dit onderwerp maar weinig aandacht kreeg in de gemeenteraad. Om Openbare Orde en Veiligheid hoger op de politieke agenda te zetten, schreef het CDA een brandbrief aan de burgemeester en deden we voorstellen voor meer agenten en handhavers in onze gemeente en riepen we het gemeentebestuur op om aan de slag te gaan om samen met de woningcorporaties de handen ineen te slaan om extreme woonoverlast te bestrijden. Ondanks het feit dat onze voorstellen niet konden rekenen op een meerderheid, merkten we dat er na onze acties meer aandacht voor deze onderwerpen kwam in de gemeenteraad. In 2024 gaan we aan de slag om Openbare Orde en Veiligheid hoger op de lokale politieke agenda te krijgen.

 

Meer vroegen meer aandacht voor verkeersveiligheid

Al sinds het aantreden van de nieuwe CDA-fractie in 2022, ontvangen we geluiden van inwoners die aangeven dat ze last hebben van gevaarlijke verkeerssituaties of ontoegankelijke bestratingen in hun wijk. Om het onderwerp op een goede manier bespreekbaar te maken in de gemeenteraad heeft het CDA daarom het meldpunt verkeersonveiligheid gecreëerd. Hierop hebben we veel meldingen ontvangen. Om recht te doen aan deze meldingen hebben we onder andere gesprekken gevoerd met de verantwoordelijk wethouder en de fietsersbond en hebben we tijdens een raadsvergadering in november aandacht gevraagd voor middelen die automobilisten kunnen stimuleren om langzamer te rijden.

 

Sociale regelingen werden beschikbaar voor meer kwetsbare kinderen en jongeren

Al in 2022 ontving het CDA een bericht van pleegouders die zich ergerden aan het feit dat het kindpakket niet beschikbaar was voor hun pleegkind. Voor het CDA is het van groot belang dat sociale regelingen beschikbaar zijn voor kwetsbare kinderen en jongeren die dat nodig hebben, juist omdat het voor deze groep belangrijk is om bijvoorbeeld de contributie van de sportclub te kunnen blijven betalen. CDA’ers Tim ter Steege en Mark Purperhart hebben dit tijdens vergaderingen in de gemeenteraad twee keer aangegeven, en nadat wethouder Eva Boswinkel had aangegeven hiermee aan de slag te gaan, is het kindpakket vanaf afgelopen zomer ook beschikbaar voor deze doelgroep!

 

We stonden achter bewoners van een mantelzorgwoning die hun huis moesten verlaten

Begin dit jaar zorgde een mantelzorgwoning in het buitengebied van Leesten voor ophef, omdat het echtpaar de woning door een fout van de gemeente moest verlaten. We zullen zeker niet zeggen dat wij de reden zijn dat het echtpaar in de woning mocht blijven. Wel was CDA-raadslid Mark Purperhart de eerste lokale politicus die het echtpaar bezocht, en heeft hij door het zoeken van contact met de wethouder en het indienen van schriftelijke vragen het onderwerp aangekaart bij het gemeentebestuur. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.