Eemsdelta | Onze plannen

Onze plan­nen

Wij zijn een partij die dichtbij de mensen staat en we willen dat iedereen zich thuisvoelt in de gemeente Eemsdelta. Je thuisvoelen in een gemeente waar we kiezen voor elkaar en omzien naar de ander. Waar respect en fatsoen weer gewoon zijn. Daarvoor maken we keuzes. Over wonen, werken en leven in onze gemeente. Hieronder vind je onze plannen.

Betaalbaar thuis

Betaalbaar wonen

We willen dat iedereen een betaalbare en geschikte woning kan vinden. Daarom moeten we snel woningen bouwen waar vraag naar is, zorgen dat mensen kunnen doorstromen naar een andere passende woning en helpen om woningen te kunnen betalen.

  • De nieuwbouw woningen worden betaalbaar met de focus op een logische verdeling van woningen voor starters, gezinnen en ouderen.
  • We brengen in kaart welke bestaande gebouwen geschikt zijn om woningen in te vestigen en maken deze initiatieven ook mogelijk.
  • We kijken naar slimme oplossingen, zoals het langer gebruiken van wisselwoningen, de inzet van tiny houses of andere woonvormen.
  • We vragen bij de bouw van woningen om de focus op kleinere woningen en appartementen, zodat de doorstroom van oudere inwoners vanuit grote woningen sneller gaat, daardoor kunnen gezinnen deze grotere woningen betrekken.
  • We stimuleren projecten die wonen en zorg (voor elkaar) combineren, bijvoorbeeld de ouderenhofjes, waar mensen bij elkaar wonen en voor elkaar zorgen
Bouwen aan gemeenschappen

In ieder dorp mag er een straatje worden bijgebouwd. Door dorpen beheerst te laten groeien bouwen we aan een sterke gemeenschap met ruimte voor jong en oud.

Herstellen van woningen

Wie thuis is, moet zich veilig voelen. Het klinkt voor veel mensen als een nietszeggend cliché, maar voor veel van ons is deze simpele zin helaas niet meer van toepassing. De aardbevingen, de bodemdaling, waardevermindering, de scheuren in onze huizen, in scholen en andere gebouwen hebben meer kapot gemaakt, dan alleen dat wat zichtbaar is. Veel van ons hebben (im)materiële schade opgelopen. We zien oververmoeidheid, stress en angst om ons heen. Het belang van onze inwoners staat altijd voorop, daarom vinden we aantal zaken belangrijk.

  • Onze inwoners staan voorop. Hun belang gaat boven alles en de communicatie met onze inwoners moet goed zijn.
  • Het herstel- en versterking moet sneller, zoals beloofd is.
  • Het stopzetten van de gaswinning mag niet betekenen dat de versterking ook wordt stopgezet.
  • Er moet onverminderd aandacht en aansprakelijkheid zijn voor (im)materiële schade
Spaarvoordeel voor starters

We stimuleren dat jongeren sparen voor de aankoop van een woning. Het CDA in de Tweede Kamer werkt aan een plan om afspraken met banken te maken, zodat er een bijdrage wordt verleend om te kunnen sparen voor de aankoop van een huis tegen een hogere en aantrekkelijkere rente.

Duurzaam bouwen

De bouwkosten zijn momenteel erg hoog, daarom moeten we zoeken naar creatieve oplossingen.

  • Hergebruik van materialen en recycle bouwafval om de bouwkosten te verlagen.
  • Experimenteer met nieuwe, goedkopere bouwmaterialen die duurzaam en betaalbaar zijn.
Voorzieningen en vergroening

Bij nieuwbouw regelen we dat er voldoende voorzieningen komen: scholen, zorg, winkels en goede verbindingen. In onze binnensteden houden we ruimte voor vergroening. Zo beschermen we onze wijken tegen hittestress en wateroverlast.

Regels en vergunningen

We helpen woningcoorporaties met het versimpelen van regels, vergunningen en bezwaarschriftprocedures, zodat het bouwen van huizen sneller kan. Ook willen we de procedures rond bestemmingsplannen versoepelen om de bouw van woningen op meer locaties mogelijk te maken. Tenslotte vinden we soepele regels en het bevorderen van deelwoningen of kangoeroewoningen belangrijk, waar jongeren en ouderen samen een woning delen.

Thuis in Eemsdelta

Onze waarden delen we

Waarden als respect, tolerantie en verantwoordelijkheid moeten we delen. Van nieuwkomers wordt beheersing van de Nederlandse taal geëist. Wij helpen hen met een ambitieus integratiebeleid. Goed taalonderwijs en een basisbaan zorgen ervoor dat iedereen kans heeft onderdeel te worden van ons prachtige land.

Verenigingen verdienen meer steun en waardering

Verenigingen en vrijwilligers moeten de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Ze zijn het cement van onze samenleving. Strenge regels voor bedrijven moeten niet voor hen gelden. We zijn trots op vrijwilligers, regelgeving mag hun goede werk niet belemmeren. Uiteindelijk zorgen zij voor een verantwoordelijke samenleving en zijn heel erg belangrijk voor onze gemeente. De enorme regeldruk zorgt voor minder plezier en enthousiasme. Daarom willen we helpen om de regeldruk te verminderen.

Dorpshuizen

Het dorpshuis als woonkamer van een dorp of wijk. Ze zijn van onschatbare waarde als het gaat om de saamhorigheid van onze inwoners in dorpen en wijken. We willen dat de dorpshuizen in stand blijven. Wel is het belangrijk dat de wens voor een eigen dorpshuis en de alledaagse werkzaamheden die erbij horen, vanuit de inwoners zelf komt. Op die manier heeft een actief dorpshuis de beste kans van slagen. De gemeente faciliteert waar ze kunnen, om voldoende ondersteuning te bieden waar dat nodig is en mogelijk is.

Nieuw gemeentehuis
Cultuur
Toerisme

Zorgen voor elkaar

Zorg is beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar

In een fatsoenlijk gemeente is zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar. We vinden het belangrijk dat goede zorg dichtbij huis te vinden is. Een bezoek aan de dokter, de tandarts, een fysiotherapeut of een (preventief) onderzoek, moet in onze gemeente mogelijk zijn.

Wonen en zorg

Oudere inwoners wonen steeds langer thuis. Daarom willen we de zorg dichter bij huis brengen. We combineren wonen met zorg, zo kunnen ouderen nog langer zelfstandig blijven wonen. Ook naar elkaar omzien vinden we belangrijk. Daarom stimuleren we initiatieven waar ouderen bij elkaar kunnen wonen of woonsituaties waar jongeren en ouderen elkaar kunnen ondersteunen.

Jeugdzorg

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral als het om onze jongste inwoners gaat, liggen hier de grootste kansen. Het signaleren, preventie en vooral de goede samenwerking tussen verschillende organisaties, is hierin heel belangrijk.

Mantelzorg

Mantelzorgers nemen een groot deel van de zorg uit handen. We willen dat deze mensen voldoende ondersteuning krijgen om hun belangrijke werk uit te voeren.

Armoede

Opgroeien in armoede is verschrikkelijk. Niet voldoende eten, hoge kosten of niet mee kunnen doen met sport of activiteiten, is iets wat we in een fatsoenlijke gemeente niet willen. Zeker niet voor kinderen. De aandacht voor schoolmaatschappelijk werk en alle initiatieven op scholen en bij organisatie, moeten bijdragen om armoede te signaleren en de situatie te verbeteren.

Een veilige gemeente

Politie

De politie is er voor onze veiligheid. We willen dat de politie zichtbaar is in onze gemeente en benaderbaar voor onze inwoners. Ook willen we dat de politie snel ter plaatse is op de plekken waar dat nodig is.

Handhaving

Onze handhavers zorgen dat onze gemeente schoon, bereikbaar en veilig is. Ze ondersteunen de politie waar ze dat kunnen. Wat ons betreft zijn handhavers ook de oren en ogen in onze samenleving. We willen dat ze contact zoeken met onze inwoners en vroegtijdig signaleren waar de knelpunten zitten. Door samen te werken met andere organisaties, bijvoorbeeld de jeugdzorg, kunnen handhavers een hele belangrijke rol spelen in onze gemeente.

Op tijd ingrijpen

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral bij onze jongste inwoners ligt daar een grote kans. Jongeren kunnen te maken krijgen met drugs, pesten of criminaliteit. De kracht ligt hier in het contact zoeken met jongeren, het signaleren van afwijkend gedrag en op tijd in te grijpen. Waar vroeger voorlichting de oplossing was, geloven wij in goed opgeleide jeugdbegeleiders die signalen herkennen en kunnen bijsturen.

Kwetsbare groepen

We zien dat mensen steeds meer op zichzelf zijn. We willen terug naar het zorgen en omkijken naar elkaar, met een deftig woord noemen we dat de sociale cohesie. We willen dat in dorpen, buurten en wijken mensen elkaar helpen en aandacht aan elkaar besteden. Op die manier kunnen we de individualisering, eenzaamheid en problemen in onze samenleving veel sneller herkennen en oplossen.

Online veiligheid en cybercrime

We zijn allemaal online, dat zorgt ervoor dat we ook daar goed om onze veiligheid moeten denken. Het CDA in de Tweede Kamer werkt aan plannen om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. In onze gemeente vinden wij het belangrijk dat we de cyberweerbaarheid van onze inwoners vergroten. Ook willen we ondernemers helpen met het verbeteren van digitale veiligheid.

Veilig in het verkeer

De routes naar school, maar ook het andere verkeer in onze gemeente, moet zo veilig mogelijk zijn. Daarom willen we goede verlichting van de routes, veilige fietspaden, veilige routes naar scholen, voldoende oversteekplaatsen en andere maatregelen om ongelukken te voorkomen.

Veilige haven

We wonen in een gemeente aan de rand van Nederland met een haven waar veel schepen aanmeren. Helaas biedt dit veel mogelijkheden voor criminaliteit. We willen daarom extra aandacht voor de beveiliging van onze haven, controle en het voorkomen van ongewenste criminele activiteiten.

Eerlijke economie

Sterk MKB

Ondernemers zijn de basis van onze economie. In onze gemeente hebben ze een grote rol in het zorgen voor voorzieningen en werk. We willen onze ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen. Daarom willen we moeilijke drempels en regels aanpakken en meedenken met ondernemers hoe ze zich echt thuisvoelen en kunnen ondernemen in de gemeente Eemsdelta.

Goed onderwijs

Bereikbaar onderwijs

We willen in onze gemeente een goed aanbod hebben van verschillende onderwijsinstellingen. Zoals het basisonderwijs, middelbare scholen en praktijkgericht onderwijs. Zo bieden we onze jongste inwoners voldoende mogelijkheid om zich te ontwikkelen en zich voor te bereiden op hun toekomst. We willen bovendien dat deze onderwijsinstellingen goed bereikbaar zijn.

Tijd voor toekomst

We willen onze kinderen graag de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen. Daarom vinden we het programma Tijd voor toekomst erg waardevol. Kinderen krijgen naast de normale lessen, de mogelijkheid om mee te doen aan extra activiteiten, deze lessen of activiteiten gaan bijvoorbeeld over kunst, sport, techniek, voeding of natuur. We vinden het belangrijk dat alle jongeren in onze gemeente de kans hebben om hieraan mee te doen.

Voorbereiden op werk

Leren en werken in de gemeente waar je woont. Met deze aanpak bouwen we aan een gemeente met toekomst. Daarom willen we dat het onderwijs, met name middelbare scholen en praktijkgericht onderwijs, samenwerkt met onze regionale ondernemers. Dat kan door leerlingen kennis te laten maken met beroepen in de regio. Of door het aanbieden van stageplaatsen. Het onderwijs en onze ondernemers moeten goed met elkaar verbonden zijn. Zo vinden onze jongste inwoners na hun opleiding ook een goede baan in onze gemeente.

Schoolmaatschappelijk werk

De maatschappelijk werker is op school erg waardevol. Ze signaleren problemen van kinderen of helpen ouders met vragen. Op de basisscholen in onze gemeente gaat dit goed. We willen dit ook graag op de middelbare scholen invoeren. Door goede samenwerking met andere organisaties, kunnen we problemen bij jongeren op tijd signaleren en helpen met een oplossing.

Laaggeletterdheid

We willen dat iedereen in onze gemeente mee kan doen. Soms lukt dat niet omdat lezen of schrijven niet lukt, of omdat de digitale vaardigheden ontbreken. We willen dat jong en oud de hulp krijgen die ze nodig hebben om laaggeletterdheid en taalachterstand terug te dringen.

Realistisch klimaat

Circulaire economie

We willen een circulaire economie, dat betekent dat we spullen en materialen hergebruiken. Bijvoorbeeld door je eigen tas mee te brengen naar de supermarkt. Je kleren niet weg te gooien, maar te delen of verkopen. En een kapot apparaat te repareren. Dit kan alleen als de makers ook circulair denken. In onze gemeente willen we dit bijvoorbeeld toepassen in de bouw. Door huizen of gebouwen te bouwen met materialen die hergebruikt kunnen worden.

Landbouw met toekomst

Goede samenwerking

Onze land- en tuinbouw en visserij staan op het gebied van innovatie, duurzaamheid en productiviteit aan de top. De samenwerking tussen de agrariërs, de overheid en alle andere organisaties heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Dat willen we behouden of in ere herstellen waar dit niet goed gaat. De gemeente moet meedenken om te zien waar mogelijkheden liggen.

Iedereen in beweging

Plekken om te sporten

In onze gemeente moeten voldoende plekken zijn om te sporten. Zoals sportvelden, gymzalen of zwembaden. Deze plekken moeten goed onderhouden zijn en veilig. Bovendien willen we een goede spreiding van de sportlocaties. Zodat iedereen dicht bij huis kan sporten.

Betaalbaar sporten

Iedereen mag meedoen. Sport moet daarom ook betaalbaar zijn voor gezinnen met kinderen of voor mensen met een kleine portemonnee. Daarom zorgen we dat de kosten voor lidmaatschappen, lessen en plekken om te sporten voor iedereen toegankelijk zijn.

Sportevenementen

Een sportwedstrijd, zoals hardlopen of fietsen, zorgt voor veel enthousiaste sporters en brengt veel plezier voor jong en oud in onze gemeente. Daarom denken we mee over hoe we het organiseren ervan zo makkelijk mogelijk maken.

Verkeer

Bereikbaarheid

We willen goed bereikbaar zijn, dat is belangrijk voor onze economie, voor werk en om hier fijn te kunnen leven. Dat betekent dat de wegen binnen en naar onze gemeente toereikend zijn en van goede kwaliteit. Met een treinstation zijn onze kernen Appingedam, Delfzijl, Loppersum en Stedum goed bereikbaar, maar ook daaromheen moet het openbaar vervoer op peil blijven.

Het is van groot belang voor onze dorpen, kernen en wijken dat bushaltes niet zomaar worden opgeheven, wanneer rendabiliteit afneemt. Daarnaast geldt dat wegen in dorpen richting industriegebieden, ongewild worden gebruikt voor transport. Wij willen dat deze ´zware transporten´, die onze dorpswegen beschadigen, niet langer door woongebieden. Tenslotte willen wij dat nationale verduurzamingsplannen zoals rekeningrijden niet ten koste gaan van onze en andere plattelandsregio’s. Voor inwoners van onze regio, waaronder veel forenzen, zou dit zonder een compensatie of uitzonderingsgrond onevenredig veel geld kosten.