13 april 2018

Opstelling Europese Raad vormt een goede basis voor het Cohesie-beleid

Het cohesiebeleid is volwassen geworden en viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Door naar het nieuwe tijdperk te stappen, heeft het 'nieuwe kleding' nodig om beter te kunnen reageren op veranderende omgevingen.

Gisteren  heeft commissaris Creţu in een speech voor de Raad Algemene Zaken (RAZ) het belang van cohesiebeleid en de noodzaak van modernisering ervan bevestigd.

In de komende programmeringsperiode kunnen we een meer flexibele en op maat gemaakte aanpak verwachten, die beter aan specifieke regionale behoeften tegemoetkomt. Om aan deze behoeften te voldoen, zijn nieuwe indicatoren nodig die het specifieke kenmerk van elke regio weerspiegelen. Bij de toewijzing van de middelen zal er rekening worden gehouden met de prestaties van de regio's.

Hoofdthema's van het toekomstige cohesiebeleid blijken innovatie, slimme specialisatie en ondersteuning van industriële regio's in transitie te zijn.

Cohesiebeleid is een pijler voor alle Europese projecten, maar wordt vaak verwaarloosd en vergeten door de EU-burgers en beleidsmakers in de zin van sensibilisatie en zichtbaarheid. Er is geen twijfel dat Europa cohesiebeleid nodig heeft en er is geen twijfel dat de positieve effecten van de EU-middelen en investeringen beter moeten worden gecommuniceerd aan de burger.

 

Vorig jaar kwamen de EU-ministers overeen om de communicatie en zichtbaarheid van de voordelen voor ons allemaal te versterken. Lang voordat de plannen van ‘Zeven gezamenlijke communicatieacties voor het cohesiebeleid’ waren voorgesteld door commissarissen Corina Creţu en Marianne Thyssen pleitte de heer Van Nistelrooij voor betere communicatie over de resultaten van het cohesiebeleid.

Al in 2016 publiceerde hij samen met negen EVP-collega's van het Europees Parlement het boek 'Let the stars shine'. Daar presenteert hij de projecten gerealiseerd met financiële steun van de EU-fondsen. Op 19 juni vindt de grote opening van de tentoonstelling plaats, waar 41 projecten uit heel Europa zullen worden gepresenteerd.

Meer informatie: https://www.cda.nl/nistelrooij/let-the-stars-shine/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.