22 april 2024

Antje Beers en Christine de Moor vragen aandacht voor erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers

Het CDA Breda heeft in de gemeenteraad middels een bespreeknotitie aandacht gevraagd voor jonge mantelzorgers. Ongeveer één op de vier jongeren groeit op in een gezin met een (chronisch) ziek familielid. “Zorgeloos kind zijn en zich vrij kunnen ontplooien is er voor hen niet bij. Een deel van deze jongeren raakt door hun mantelzorgtaak overspannen, geïsoleerd en ontwikkelt psychische problemen”, aldus burgerraadslid Antje Beers en raadslid Christine de Moor. Het CDA wil dat er ingezet wordt op meer bewustwording en een zo goed mogelijke ondersteuning voor jonge mantelzorgers, waarbij maatwerk het uitgangspunt moet zijn, ook in het onderwijs.

In Breda zijn er ongeveer 6250 jonge mantelzorgers. Hiervan zijn er ongeveer 700 bekend bij de gemeente. Deze jonge mantelzorgers voelen zich niet altijd erkend, zoals blijkt uit onderzoek. Bovendien weten veel jongeren niet dát zij een jonge mantelzorger zijn. Hierdoor weten zij ook niet welke ondersteuning de gemeente al biedt en waar zij aan kunnen kloppen als zij hulp nodig hebben. Dit moet anders, stellen Antje Beers en Christine de Moor: ‘Bijna de helft van de docenten heeft aangegeven meer informatie, training en deskundigheid nodig te hebben om jonge mantelzorgers goed te kunnen ondersteunen. Voorlichting en uitleg over het herkennen en ondersteunen van jonge mantelzorgers is essentieel om toekomstige problematiek te voorkomen. Daarnaast zorgen gastlessen op iedere school in Breda ervoor dat alle jongeren bekend zijn met het begrip jonge mantelzorger. Dan kunnen zij zichzelf daarin herkennen en weten zij waar ze aan de bel kunnen trekken als ze behoefte hebben aan ondersteuning.’

Jonge mantelzorgers hebben het gevoel een deel van hun jeugd te missen en anders te zijn dan leeftijdsgenoten. Ze maken zich veel zorgen over hun zieke familielid. Dit heeft een negatieve invloed op hun leven. Indien mantelzorgtaken gecombineerd worden met bijvoorbeeld een baan of school, leidt dit ertoe dat 9% van de mantelzorgers overbelast raakt, waarvan een kwart langdurig. “Een manier om te ontspannen en het contact met leeftijdsgenoten te onderhouden, is bijvoorbeeld het lidmaatschap bij een vereniging naar keuze, maar uiteraard verschilt de behoefte per kind. Er moet meer gekeken worden bij de invulling van het huidige mantelzorgcompliment naar waar de jonge mantelzorger baat bij heeft, ook met het oog op de lange termijn.”

Binnenkort zal het CDA in de gemeenteraad twee moties indienen om het college van burgemeester en wethouders de opdracht te geven in te zetten op een bewustwordingscampagne in het onderwijs. Daarnaast wil het CDA dat er samen met jonge mantelzorgers gekeken wordt hoe het mantelzorgcompliment zodanig ingezet kan worden dat het ook op de lange termijn voor positieve effecten zorgt bij jonge mantelzorgers.

FOTO: Burgerraadslid Antje Beers (links) en raadslid Christine de Moor (rechts) in het stadhuis.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.