17 juni 2021

Das geen kunst?

De een vindt het prachtig, de ander minder mooi. De een geniet er iedere dag van, de ander loopt er ongemerkt maar vertrouwd voorbij. Ons raadslid Christine de Moor vraagt algemene aandacht voor de kunst in Breda. We zien uit naar de beantwoording van het college op alle gestelde broodnodige vragen. Lees hieronder het overgenomen artikel van BN De Stem (E. Wijnands 15-06-2021):CDA: ‘Breda gaat slordig om met kunst in de openbare ruimte’.
BREDA - Dat er wordt geïnvesteerd in nieuwe openbare kunst is hartstikke mooi, maar Breda zou ook wel eens wat zorgvuldiger mogen omgaan met de werken die er al zijn. Dat vindt het CDA.
Een tijdje geleden maakte Breda bekend dat er een opdracht komt voor een nieuw kunstwerk in het Valkenberg. Het gaat om een werk waarmee, net als een al bestaande plaquette in het stadspark, aandacht wordt besteed aan artikel 1 van de grondwet (het anti-discriminatiebeginsel).
Verdwenen kunst. Een prima initiatief, vindt Christine de Moor van het CDA. Maar het roept wel vragen bij haar op. ,,Want terwijl Breda investeert in nieuwe kunst in de openbare ruimte, wordt er tegelijkertijd onzorgvuldig omgegaan met kunstwerken die in het verleden zijn aangeschaft.”
Zo zijn er nogal wat kunstwerken die ooit vol trots werden onthuld, om later zonder veel ruchtbaarheid uit het straatbeeld te verdwijnen. Om maar een kleine greep te doen. Waar is de kunst van het Dr. Jan Ingen Houszplein? Wat gebeurde er met het Boezemmonument dat langs bij de Academiesingel stond? Het beeld de Nereïde op Triton? De Posthoornblazers voor het station? Of talloze gevelkunst? ,,Het is weg.”
Vergeten werken. Daarnaast zijn er veel werken die weliswaar gewoon ergens zijn te zien, maar waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Op een (incomplete en verouderde) gemeentelijke inventarislijst staan zelfs bijna 350 ‘sierende elementen’. ,,Maar wat is hun status? Wie beschermt ze? Dat is niet duidelijk.” In een reeks vragen aan het college hamert De Moor erop dat Breda wel eens wat trotser mag zijn op wat de gemeente bezit aan openbare kunst. ,,Breng het onder de aandacht, wijs bezoekers en inwoners erop, geef rondleidingen, vertel de achterliggende verhalen, net als gebeurt met de Blind Walls.” En: ,,Bescherm het.” Zodat het niet langer stil kan verdwijnen.
(Edine Wijnands 15-06-2021 Bron BN De Stem)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.