CDA | Onze standpunten

Onze stand­pun­ten

Graag vertellen wij wat ons standpunten zijn bij bepaalde thema's en onderwerpen.

Voor nu en in de toe­komst

De basis voor het politiek bedrijven in de huidige raadsperiode is uitgebreid terug te lezen in ons document "Verkiezingsprogramma 2022-2026".

Voor nu en in de toekomst

Afval

Een goede afvalscheiding en -verwerking draagt bij aan duurzaam leef- en woongenot. De gemeente haalt het grofvuil en snoeiafval gratis bij de mensen thuis op. We proberen welvaartsresten niet op de vuilnisstort te laten belanden maar een tweede leven via kringloopzaken te bieden. Als dat niet lukt, kan worden ingezet op het hergebruiken van onderdelen.

Arbeidsmarkt

Veel bedrijven kunnen hun vacatures niet ingevuld krijgen door grote tekorten op de arbeidsmarkt, maar er zijn nog steeds mensen die een baan zoeken. Daarom zetten we in op omscholing en bijscholing voor werkzoekenden, maar ook voor mensen met een baan die van baan willen veranderen, maar daarvoor (nog) niet de juiste diploma’s hebben. Het competentiepaspoort kan daarbij helpen. Dit wordt onderdeel van een op te stellen deltaplan arbeidsmarkt, waarmee we samen met ondernemers en onderwijsinstellingen het personeelstekort aanpakken waar veel ondernemers momenteel mee te maken hebben. Daarbij kijken we nadrukkelijk ook grensoverschrijdend naar Vlaanderen, zodat er potentieel meer aanbod en vraag kan worden gekoppeld.

Armoedebeleid

Leven in armoede is ongelofelijk zwaar. Schulden belemmeren mensen om mee te kunnen doen en zorgen vaak voor gezondheidsklachten. Kinderen die opgroeien in armoede hebben bovendien minder goede kansen dan hun leeftijdsgenoten. Juist in deze situatie hebben mede-Bredanaars hulp nodig van ons als samenleving en van de gemeente. Ze hebben niet alleen hulp nodig om uit de schulden te komen, maar vooral ook om te voorkomen er (weer) in te geraken.
• We zetten in op vroeg-signalering. Ook wordt hierbij samengewerkt met verenigingen, voedselbanken, kerken en andere organisaties, zodat we niemand missen.
• We vergroten het bereik van projecten als budgetcoaches en schulphulpmaatjes.
• In navolging van de succesvolle proef in Dordrecht met gemeentelijke bewindvoerders gaan we dit ook in Breda proberen, zo komen mensen sneller uit de schulden en kost het de samenleving minder.
• Ook zullen wij het gemeentelijke schuldenfonds uitbreiden, zodat meer Bredanaars met schulden geholpen kunnen worden, waardoor ze enkel nog met de gemeente te maken hebben als schuldeiser.

Bereikbare overheid

Iedereen kan telefonisch of per post blijven communiceren met de gemeente om vragen te stellen.

Buurtpreventie

Iedereen draagt zijn steentje bij. We stimuleren dat bewoners samen aan buurtpreventie doen. We faciliteren vanuit de gemeente en zoeken ambassadeurs waar het nog niet van de grond is gekomen.

Buurtpunten

We willen een tegemoet tredende overheid. Daarom zetten we in om het aantal buurtpunten te vergroten, waar mogelijk in elke wijk. Zo kunnen ambtenaren in de buurt werken en mensen ontvangen. Deze herkenbare punten gebruiken we samen met maatschappelijke partners en wijk- of dorpsorganisaties.

CPO (Coöperatief Particulier Opdrachtgeverschap)

De overheid of de markt lossen de woningnood niet alleen op. Daarom zetten we de kracht van de samenleving in met Coöperatief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en maken we ruim baan voor CPO waarbij de gemeente grond organiseert tegen een eerlijke prijs. Dat doen we omdat we sociale en eco-initiatieven als Tiny Houses en StartersCPO een plek willen geven. Hetzelfde geldt voor onze senioren die we bijvoorbeeld via het concept Knarrenhof willen huisvesten.

Cultuur

Cultuur verbindt en verrijkt. Ze geeft uiting aan onze identiteit. Mensen willen ontspanning zoeken in kunst en cultuur. Voor mensen en bedrijven in Breda is de ontwikkeling van een gezonde culturele sector van grote waarde. Het is verrijkend en waardevol om ons ook te richten op het uitwisselen van Europese kunst en cultuur. Dat verbindt mensen. Uit alle windstreken komen zij naar onze stad. Met elkaar genieten stimuleert gemeenschapszin. Dat maakt Breda sterker en vergroot de aantrekkingskracht op mensen en bedrijven. Breda is monumentaal, wat we willen koesteren. De betekenis van die historische monumenten is groot en we zijn daar zuinig op. We zorgen er daarnaast voor dat ons immaterieel cultureel erfgoed, zoals carnaval en het jazzfestival, kan worden doorgegeven. Ze vertellen het verhaal van de geschiedenis van onze stad en dorpen.

Digitalisering

Bereikbaarheid betreft steeds vaker digitale bereikbaarheid en infrastructuur. De samenleving is - zonder dat we het altijd doorhebben - gebaseerd op eenen en nullen om het toenemende maatschappelijke verkeer in goede banen te begeleiden. Als CDA Breda zijn wij klaar voor de toekomst en omarmen wij nieuwe technologie, omdat het kansen biedt voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Technologie kan ondersteunend zijn aan de kwaliteit van leven en wonen. Cruciaal is wel dat de menselijke maat niet uit het oog mag worden verloren. Mensen moeten bovendien de ruimte en de tijd krijgen om te wennen aan de digitale wereld, want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en daardoor dreigen sommigen de boot te verliezen. Iedereen moet tenslotte mee kunnen doen.

Drugs

Overlast in de stad door drugs beperken we door het gebruik ervan in openbare parken en nabij kinderrijke plekken te weren. Het CDA wil het afstandscriterium van coffeeshops tot scholen handhaven en staat open voor verplaatsing van verkooppunten naar bedrijfslocaties.

Duurzaamheid

Om onze stad en dorpen goed door te kunnen geven aan de volgende generaties moeten we zorgen dat ook Breda zijn beste beentje voor zet in het bereiken van de klimaatdoelen in 2030 en 2050. Dat mag ambitieus zijn, maar moet wel op een manier gebeuren dat we zorgen voor draagvlak en draagkracht.

Economie

Zonder bloeiend ondernemerschap in de stad, dorpen, industrieterreinen en het buitengebied is Breda niet meer aantrekkelijk om te wonen. Zonder de horeca is Breda lang zo gezellig niet. Winkels zijn onmisbaar voor een levende omgeving en ook evenementen zijn van groot belang voor bewoners en de aantrekkingskracht van Breda. Een krachtig en vitaal bedrijfsleven biedt werk aan mensen. Samen bieden we actief hulp aan mensen om een baan te vinden en aan bedrijven om aan personeel te komen.

Financiën

Een fatsoenlijke stad heeft zijn financiën op orde. Die stad geeft niet te veel uit, heeft voldoende vet op de botten om weer een crisis aan te kunnen en houdt de lasten draagbaar voor haar inwoners en bedrijven. Mensen en bedrijven betalen belastingen aan de gemeente. Zij moeten waar voor hun geld krijgen. De hoogte van de belastingen, die door mensen, instellingen en bedrijven aan de gemeente moet worden afgedragen, moet redelijk zijn. Het moet zichtbaar zijn hoe en waaraan de belastingopbrengsten zijn en worden besteed.
• Het CDA Breda wil de lastendruk voor inwoners niet verhogen.
• We begroten op een goede manier, zodat we de stad financieel gezond en goed onderhouden kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties.
• We zijn kritisch op externe inhuur en flexibele contracten binnen de gemeente. Je moet voor Breda willen en kunnen werken. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn voor de beste en gemotiveerde ambtenaren. Door duurzame arbeidsrelaties aan te gaan krijgen we waar voor ons belastinggeld.
• De interne controle bij de gemeente moet worden verbeterd. Onze motie ‘Vreemde Ogen Dwingen’ wordt opgevolgd en we zorgen dat Europees aanbestedingsbeleid wordt gevolgd.
• We herzien de subsidiëring in het sociaal domein. Dienstverleners kunnen meer zekerheid krijgen met opdrachten en subsidies voor meerdere jaren.
• De “thema-tafels” voor de verdeling van subsidies herzien we. Kleine vrijwilligersorganisaties zijn nog steeds kind van de rekening.

Huren

Veel huurders willen naar een koopwoning. Ze maken op de huidige markt amper kans en blijven daardoor langer in een huurwoning dan dat ze zelf willen. Daarom gaat Breda aan de slag met een Taskforce Sociale Koop waarin we als gemeente met corporaties en financiële dienstverleners samenwerken. Via gerichte projecten brengen we de doorstroming vanuit de sociale huur op gang. Dat zorgt voor zowel betaalbare koopwoningen als beschikbare huurwoningen.

Integratie

De sleutel voor succes van de integratie ligt in het kunnen meedoen in de Bredase samenleving. Wij moeten als Breda nieuwkomers helpen zo snel mogelijk onze cultuur en taal te begrijpen zodat ze zo snel als mogelijk zelf kunnen bijdragen aan onze samenleving. Dat komt niet allemaal vanzelf, daarom mag inzet gevraagd worden.
• Voor de inburgering is het belangrijk in contact te komen met elkaar, mooie initiatieven als Buddy2Buddy dragen daaraan bij. Maar ook het vervullen van maatschappelijke stages of een maatschappelijke diensttijd kan een nieuwkomer helpen te verbinden met Breda. We vragen onze verenigingen actief om nieuwkomers te betrekken via vrijwilligerswerk.
• Vluchtelingen met een geldige verblijfsvergunning zijn welkom in Breda. We zijn gastvrij, maar vragen ook aan hen goed mee te doen met respect voor onze waarden en normen.
• We willen dat nieuwkomers zo snel mogelijk de taal leren.
• Arbeidsmigranten in onze gemeente gaan we nadrukkelijk proberen te bereiken. We willen dat alle arbeidsmigranten in Breda ingeschreven staan. Deze groep is kwetsbaar gebleken in huisvesting en gezondheid doordat we geen overzicht hebben en ze niet bereiken. Ze moeten minder afhankelijk zijn van tussenpersonen.
• Gemeentelijke dienstverlening bieden we naast Nederlands ook in het Engels aan. Indien nodig om bepaalde migrantengroepen beter te kunnen informeren ook in andere talen.
• Er komt een informatiedesk (meertalig) bij de gemeente, speciaal ingericht op migranten in Breda; objectief en belangeloos.
• We zien nadrukkelijk een rol voor (migranten-) kerken en culturele organisaties om een brug te vormen tussen migrant en Bredase samenleving. Dat stimuleren we.

Mantelzorg

Mantelzorgers blijven we extra waarderen. Om hen te ontzorgen blijft er noodzaak voor goede respijtzorg en dagbestedingsvoorzieningen. Met name jongere mantelzorgers hebben ondersteuning op maat nodig om de combinatie met werk en studie te kunnen bolwerken.

Onderwijs

In Breda opgroeien geeft kansen voor de toekomst. Onze scholen doen goed werk in het opleiden en begeleiden van de toekomstige generaties. We hebben prachtige schoolgebouwen en er komen er nog meer bij de komende jaren. Dat kan doordat we dat niet als gemeente doen, maar overlaten aan de scholen. Dat toont de kracht van het samen organiseren. We zullen samen moeten zorgen dat er genoeg geld is om ventilatie te garanderen, maar ook om groene schoolpleinen mogelijk te maken. In Breda kun je als ouders de school kiezen die past bij je levensovertuiging of die in de buurt ligt. Die vrije schoolkeuze moet absoluut blijven en mag niet worden beperkt. Elk kind heeft recht op gelijke kansen. Verschillende achtergronden mogen niet automatisch invloed hebben op de schoolprestaties van kinderen. Het mag niet zo zijn dat kinderen uit gezinnen met bijvoorbeeld laagopgeleide ouders of ouders met een lager inkomen vaker een lager schooladvies krijgen. We willen een kansrijke start voor ieder kind. Omdat we zien dat niet elk kind gelijk kan starten, zetten we in op het aanbieden van voorschoolse educatie. En Ook op het nadrukkelijk betrekken van jeugdigen bij het dorp of de wijk en het verenigingsleven. We geloven in het credo: “er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden”.
• Ouderbetrokkenheid bij onderwijs is belangrijk. Als gemeente sturen we niet op de inhoud, maar waarborgen we wel de kwaliteit samen met de onderwijsinspectie.
• We stimuleren de verbinding tussen scholen, vrijwilligers en verenigingen om een naschools aanbod te kunnen aanbieden op cultuur, sport en natuureducatie. We betrekken onze kinderen daardoor meteen bij het verenigingsleven.
• Onze schoolgebouwen moeten goed geventileerd, duurzaam en modern zijn. De gemeente ondersteunt optimaal de onderwijshuisvestingscoöperaties BreedSaam en BuildingBreda. We dragen zorg voor groene en beweegvriendelijke speelpleinen die ook buiten schooltijd gebruikt kunnen worden om te spelen.

Openbaar vervoer

De toekomst van het openbaar vervoer (OV) in Breda is duurzaam, dat betekent dat de voertuigen elektrisch of op waterstof dienen te rijden. We willen een ruimere bereikbaarheidsgarantie in onze wijken en dorpen. Dat kan met volle belbussen in plaats van lege lijnbussen.

Openbare ruimte

We investeren structureel in onze openbare ruimte, zodat deze schoon, heel en veilig blijft. We geven daarom een impuls aan renovatie van het cultuurgroen, de wandelpaden en de recreatievoorzieningen. Hierbij mag het buitengebied niet worden vergeten. We vragen onze inwoners nadrukkelijk te helpen wanneer nodig en meldingen te maken via bijvoorbeeld de BuitenBeter-app.

Parkeren

Parkeren en parkeerbeleid in wijken en buurten moet in overleg met de betreffende bewoners worden geregeld. Betaald parkeren invoeren is een mogelijkheid bij overlast, maar niet bedoeld om winst op te maken. Zo komen we bewoners tegemoet met één gratis parkeervergunning.

Preventie

De gemeente gaat werk maken van integrale preventieve zorg. We sluiten aan bij bestaande initiatieven als Rookvrije Generatie, Gezonde Generatie en het lokale preventieakkoord om roken, alcohol en drugsgebruik onder jongeren te ontmoedigen.We zetten in op een gezonde en duurzame voedselomgeving om verleidingen te beperken en gezond gedrag te stimuleren. De inzet van sport- en bewegingsprogramma’s zoals het Texels-model gaan we verkennen.

Regionale energie strategie

De ambities in de regionale energiestrategie moeten ruimte geven voor het toepassen van innovatie. Breda kan daarnaast haar bijdrage leveren in de opwekking van duurzame energie door in te zetten op o.a. zonnestroom en windturbines op dak. Wij wensen geen zonneweides of extra windmolens in ons groene buitengebied.

Senioren

Senioren vervullen een belangrijke functie in de samenleving. Ze passen op hun kleinkinderen, houden met hun vrijwilligerswerk allerlei organisaties draaiende en vormen met hun levenservaring voor velen een baken van wijsheid. Een samenleving kan alleen goed functioneren als mensen in de verschillende fasen van hun leven elkaar helpen, naar elkaar omzien en respectvol met elkaar samenleven. Generaties kunnen van elkaar leren en tradities aan elkaar doorgeven. Het is belangrijk voor mensen dat zij zo lang als zij willen zelfstandig kunnen blijven en niet afhankelijk hoeven te worden van anderen. Dat heeft gevolgen op allerlei terreinen. Zo moeten we ervoor zorgen dat senioren niet buitenspel worden gezet door digitalisering. Tegelijkertijd is de realiteit van het leven, dat ouder worden een toenemende behoefte aan zorg kan betekenen. Als het kan, moet die zorg aan huis, in de eigen vertrouwde omgeving worden geleverd. Of vanuit een zorgcentrum dicht in de buurt. Daarnaast heeft de ontwikkeling van de techniek ons in staat gesteld veel op afstand te regelen. Domotica is daarbij behulpzaam. Om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, moeten bestaande woningen worden aangepast en moeten meer woningen voor senioren worden gebouwd. Woningen die een combinatie van wonen en zorg mogelijk te maken. Daardoor kan de benodigde zorg beter geleverd worden en ontstaat ruimte om elkaar te ontmoeten en niet te vereenzame .Bovendien kunnen bij speciaal voor senioren gebouwde woningen, vitale ouderen andere minder vitale ouderen helpen en verzorgen. Aangezien het aandeel senioren, in relatie tot de omvang van de totale bevolking, de komende decennia steeds verder zal toenemen, moet goed in kaart worden gebracht welke gevolgen dat heeft voor de zorg en de vraag naar seniorenwoningen. Vervolgens dienen maatregelen genomen te worden, waardoor straks in 2030 en 2040 goede zorg geleverd kan worden en voldoende geschikte woningen voor senioren beschikbaar zijn. Daarvoor gaan we in gesprek met (toekomstige) senioren en seniorenorganisaties om samen robuust seniorenbeleid voor de toekomst te ontwikkelen. Er is behoefte aan een stip aan de horizon en een uitgestippelde weg ernaartoe. Onderdeel van dat beleid dient ook te zijn dat onder (toekomstige) senioren de bewustwording wordt vergroot, zodat zij zich zo goed mogelijk op hun toekomst kunnen voorbereiden.

Sport

Voor het CDA is sporten erg belangrijk. Het houdt je fit, gezond en zorgt voor sociale contacten en vaardigheden. Alle bewoners van Breda moeten daarom kunnen sporten. Belangrijk is ook om hiermee zo vroeg mogelijk te kunnen beginnen. Daarnaast horen alle kinderen zwemles te krijgen. De kans op deelname aan sport is het meest succesvol als sportvoorzieningen laagdrempelig zijn. Ook letterlijk is het belangrijk om laagdrempelige sportvoorzieningen te hebben om de toegankelijkheid ervan voor mensen met een fysieke beperking mogelijk te kunnen maken. De openbare ruimte moet uitnodigen tot beweging. In een aantrekkelijke leef- en woonomgeving kan door kinderen worden gespeeld, kan worden gefietst en gewandeld. Daarom zijn meer openbare sportlocaties nodig voor buitenfitness en bewegingstuinen. Ook zonder sportschoolabonnement is dan beweging mogelijk. We gaan verenigingen helpen bij het verduurzamen van hun accommodaties. De besparing op de energiekosten die daarvan het gevolg is, komt ten goede aan de sportclub.

Veiligheid

Iedereen moet veilig over straat kunnen. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in Breda. Asociaal en intimiderend gedrag accepteren we nooit en wordt aangepakt. Geweld tegen onze hulpverleners, ambtenaren maar ook vrijwilligers in het verenigingsleven tolereren we niet. In dat geval zullen we ook als gemeente passende maatregelen treffen tegen de daders. Ook op het gebied van veiligheid en openbare orde is het beter om te voorkomen dan te genezen. Maar dat doet wat ons betreft niet af aan handhaving, als het noodzakelijk is. We leggen nadrukkelijk de verbinding tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein. Zo voorkomen we overlast op straat, maar ook huiselijk geweld. We kiezen de kant van het slachtoffer en hebben oog voor kwetsbare groepen die vatbaar zijn voor misbruik. Onze buurten blijven veilig doordat we samen een oogje in het zeil te houden. De buurtpreventie groepen zijn onmisbaar hiervoor.

Verenigingsleven

De kracht van Breda en de kracht van samen komt het beste naar voren in het Bredase verenigingsleven. Het bloeiende verenigingsleven vol activiteiten en evenementen geeft een impuls aan onze stad en zorgt voor verbinding en zingeving.
• We zorgen dat vrijwilligers gewaardeerd kunnen worden. Er komt ruimte in de subsidieregels om dit voor verenigingen en organisaties weer mogelijk te maken.
• We reduceren de OZB op verenigingsgebouwen. Afhankelijk van landelijke mogelijkheden kijken we of we verenigingsgebouwen OZB-vrij kunnen krijgen.
• Leges voor verenigingen en vrijwilligersevenementen schrappen we waar mogelijk, iets organiseren voor de gemeenschap mag niet worden belast door de gemeente.
• We bieden verenigingen en vrijwilligersevenementen de mogelijkheid om realistisch te reserveren, zodat deze reserves niet kunnen zorgen voor verminderde subsidie.
• We willen voor de stad en de dorpen verenigingsloodsen, waar carnavalswagens gebouwd kunnen worden en opslagmogelijkheid is voor het verenigingsleven.
• Samen met het verenigingsleven stellen we ons tot doel dat elk Bredaas kind lid is van een vereniging, om dat mogelijk te maken zetten we in op communicatie en, indien nodig, financiële tegemoetkoming.

Verkeersveiligheid

Verkeersonveilige situaties pakken we met prioriteit aan. De politie handhaaft de maximum toegestane snelheid en pakt overtredingen aan. We willen op de belangrijkste plaatsen snelheidscamera’s en sturen, waar het kan, bij middels snelheidsmeters met smileys.

Veteranen

Breda is een defensiestad. We zijn dankbaar voor de mensen die zich inzetten voor onze vrede en veiligheid.
Daarom maken we samen met de Bredase Veteranen werk van een Bredaas Veteranenbeleid.
• Om onze veteranen te waarderen en herdenken komt er een Witte Anjer Perk versterkt met een passend monument.
• Er dient een veteranen inloophuis in Breda te komen.
• Ter bekostiging van lotgenotencontact en bijbehorende activiteiten die het begrip in de samenleving voor defensie en veteranen vergroten, verhogen we de jaarlijkse bijdrage vanuit de gemeente Breda.
• Het Bredase Veteranenbeleid zet een plus op de nationale zorg vanuit het Veteraneninstituut.

Wonen

Wij willen dat zoveel mogelijk inwoners van Breda een woning kunnen kopen, omdat je daarmee investeert in je eigen toekomst en in die van ons Breda. Het CDA Breda wil dat inwoners ruimte krijgen om met elkaar aan hun eigen buurt te bouwen. Breda moet weer in balans komen. Je moet in je eigen wijk of dorp kunnen blijven wonen of als je dat wilt naar een andere buurt in Breda kunnen verhuizen.