31 januari 2022

CDA STELT KAMERVRAGEN VANWEGE OVERLAST AZC CRANENDONCK

Cranendonck/Den Haag, 28 januari 2022 - De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de overlast op het AZC in Cranendonck. Tweede Kamerleden Anne Kuik, Inge van Dijk en René Peters - allen lid van de christendemocraten - hebben de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid om opheldering gevraagd. 

Uit de vragen blijkt dat het CDA zich zorgen maakt over “een patroon van geweld rond het AZC” en “het veiligheidsgevoel van de inwoners van de gemeente Cranendonck”. Ze vragen het kabinet “welke acties op korte termijn moeten worden ondernomen om de veiligheid van inwoners, asielzoekers die zijn gevlucht voor oorlog en geweld én medewerkers van het COA te waarborgen”. Ook roepen ze op tot duidelijke “consequenties voor de daders van de geweldsdelicten” en zijn ze benieuwd naar de “effecten daarvan op hun asielaanvraag”.

Lokale partij met landelijk netwerk
Cranendoncks raadslid Janneke van Happen nam contact op met de Tweede Kamerfractie van haar partij, omdat een behoorlijk deel van de oplossing buiten de macht van de gemeente ligt en nationaal aangepakt moet worden. Van Happen: “dat is het voordeel van een lokale partij met een dijk van een landelijk netwerk: dat je bij problemen die de gemeentegrenzen overschrijden je contacten in Den Haag direct kunt aanboren”

Bezoek staatssecretaris Van der Burg
Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg - in het kabinet belast met het dossier Asiel en Migratie - brengt woensdag een werkbezoek aan het AZC te Budel. Hem wacht een pittig gesprek met burgemeester van Cranendonck Roland van Kessel en enkele andere afgevaardigden. De spanningen rondom het AZC lopen de laatste tijd hoog op, na meerdere geweldsincidenten aldaar. 

Het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) loopt tot medio 2024, maar de lokale fracties CDA, VVD en Elan hebben gevraagd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een eerdere ontbinding. Dat wordt op dit moment onderzocht. 

--

Zie hieronder de Kamervragen die de CDA Tweede Kamerfractie heeft gesteld:

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.