AZC CRANENDONCK

Wij staan voor solidariteit en we helpen met liefde de mensen die vluchten voor oorlog en geweld, maar dat kan alleen onder de juiste randvoorwaarden en samen met onze inwoners. De situatie op en rondom het AZC verslechtert en Cranendonck lijdt disproportioneel onder de raddraaiers die hier niet mogen zijn. Voor ons mag de veiligheid van de één niet ten koste gaan van de veiligheid van de ander.

Dit brengt ons in een nieuwe fase die vraagt om politieke actie. Het probleem komt van de overlastgevende veiligelanders, dus moeten we oplossing voor de korte termijn ook dáár zoeken. De fractie van CDA Cranendonck heeft daarom de burgemeester gevraagd om te onderzoeken of we zo snel als mogelijk de aanmeldstraat (de reden dat die veiligelanders hier komen) kunnen sluiten. Ook laten we onderzoeken welke mogelijkheden we als gemeente hebben om het lopende contract met het COA voor de algehele opvang (tot 1 juli 2024) eerder te ontbinden. We willen absoluut niet het kind met het badwater weggooien, maar willen wel een stok achter de deur hebben om van het COA zeer snel verandering te eisen.

Het geduld, begrip en tolerantieniveau van de inwoners zit aan haar taks. Juist nu hebben we als politiek de taak om niet te polariseren, maar verantwoordelijkheid te nemen. De veiligheid telt. Voor mensen die vluchten voor levensgevaar, én voor onze eigen inwoners.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.