04 november 2023

Gemeente biedt verenigingen alternatief voor ophalen oud papier

Tot ongenoegen van verschillende verenigingen heeft het bestuur van Cure, bestaande uit vertegenwoordigende wethouders uit de gemeentes Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard, besloten dat het oud papier vanaf 1 januari 2024 wordt opgehaald door Cure zelf en niet meer door de verenigingen. Naar aanleiding hiervan heeft raadslid Paul Font Freide vragen gesteld aan het college waarop men heeft gereageerd.

Het college geeft aan dat er drie redenen zijn waarom men tot deze beslissing is gekomen. Het veiligheidsrisico voor vrijwilligers bij het ophalen, een steeds groter tekort aan vrijwilligers en het tekort aan chauffeurs om in de avonduren extra routes te rijden om het ophalen te kunnen garanderen.

Het college heeft veel waardering voor de leden van verenigingen die al die jaren het papier hebben opgehaald. Hierbij is men Stichting Jeugdbelangen erkentelijk dat zij de afgelopen jaren de coördinatie hiervan op zich heeft genomen. Echter is er vanuit het college ook begrip voor het standpunt van het bestuur van Cure. Naar de mening van het college heeft het bestuur van Cure goede argumenten aangevoerd waardoor zij het besluit moest nemen.

Alternatief voor verenigingen
Naast dit besluit is de verenigingen een alternatief aangeboden in de vorm van het verzamelen van textiel om toch inkomsten te kunnen genereren. Op 7 september hebben de verenigingen een voorstel ontvangen om in 2024 deel te nemen aan het ophalen van kleding. Om te voorkomen dat verenigingen elkaar wegconcurreren bij het inzamelen komt Stichting Jeugdbelangen met een voorstel om dit te voorkomen. Hierbij wordt ook CV De Kersenpitten betrokken. Het college wacht het voorstel af.
Cure zal met een voorstel komen voor een redelijke vergoeding per kg ingezameld textiel. Het is aan de gemeente of zij meer willen betalen dan wat het oplevert. Dat is nu ook het geval bij de papierinzameling. Voor het jaar 2024 heeft de gemeente de garantie gegeven dat de totale vergoeding gelijk blijft aan die van het afgelopen jaar. Dat geldt echter alleen voor het jaar 2024.

Wat als de pilot na 2024 niet succesvol blijkt te zijn? Daar kan het college nog geen concrete uitspraken over doen, dat is afhankelijk van de situatie en of de verenigingen zich voldoende hebben ingespannen om er een succes van te maken. Echter is het college ervan overtuigd dat het de verenigingen gaat lukken om het succesvol te laten zijn. En dat is niet alleen goed voor de verenigingen maar ook voor het milieu, omdat er dan minder textiel wordt verbrand en dus kan worden hergebruikt. Tenslotte geeft het college aan altijd open te staan voor overleg als daar behoefte aan is.

Als CDA Geldrop-Mierlo dragen we verenigingen een warm hart toe. Ze zijn het cement van onze samenleving. We zullen de ontwikkelingen rondom de pilot dan ook op de voet blijven volgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.