28 februari 2018

Hoe democratisch kun je zijn?

De aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen was voor CDA Geldrop-Mierlo een lange weg. Met serieuze vraagstukken die opgelost moesten worden om een degelijke volksvertegenwoordiging op de been te kunnen brengen.

Een programma van ons allemaal
Dit impliceert het vinden van geschikte kandidaten en een correcte verdeling van posities op de kieslijst naar M/V, leeftijd en woonplaats. En een programma dat de instemming van kiezers heeft en waarover verantwoording moet worden afgelegd. Terugkijkend is het gelukt om in goed overleg met bewoners van onze dorpen en leden van onze partij het gehele traject tot een goed einde te brengen.

Eerlijk debat in de gemeenteraad
CDA Geldrop-Mierlo is voorstander van een eerlijk en open debat waaraan alle partijen kunnen meedoen. Geen coalitieafspraken vooraf, want dat zijn eigenlijk afspraken waaraan het debat ondergeschikt is geworden. Het is goed dat vertegenwoordigers continue in contact staan met hun kiezers. De moderne media helpen daarbij.

Alert op wat speelt in de samenleving
En dan zijn de verkiezingen daar. Het knaagt altijd. Hebben we goed geluisterd en verwoord wat onder de mensen leeft, hebben we de juiste prioriteiten gesteld, wat zeggen de kandidaten van de andere partijen? Hoe zwaar wegen al die punten in de ‘verkiezingsstrijd’? En erna?

Actieve kanjers gaan het werk doen, onbaatzuchtig
In elk geval weten we waaraan we beginnen en voor wie we het onbaatzuchtig doen. En ook met welke kandidaten we de komende vier jaar het raadswerk willen oppakken. Stuk voor stuk kanjers, nuchter en fit for the job. Mondige mensen die het debat durven aangaan en zich inzetten voor de belangen van de inwoners van onze dorpen.

Zorgzaam voor wat we liefhebben
Zorgzaamheid is een breed aandachtsveld. Het CDA wil hiermee meer dan ooit aan de slag. Niet alleen voor onze ouderen, maar ook voor onze jongeren en alle mensen die het moeilijk hebben. Dat geldt ook voor de zorg van ons milieu en alles wat er in leeft en beweegt.

Democratie is van ons allemaal
Volksvertegenwoordigers en de kiezers lijken van elkaar vervreemd te zijn. Onbekend lijkt onbemind. Het CDA organiseert daarom al enkele jaren busreizen naar Den Haag en de Provincie om belangstellenden (iedereen mag mee) kennis te laten maken met het bestuurlijke apparaat. Nu staat ook Brussel op het programma en de eerste twee busreizen zijn volgeboekt. Democratie leeft en dat willen we behouden, stimuleren. Hart voor Geldrop-Mierlo heeft dus een waarde die we willen doorgeven. Eerlijk, alert, actief en zorgzaam.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.