14 juli 2023

Paul Font Freide: Maak digitaal verlengen rijbewijs mogelijk

Het CDA Geldrop-Mierlo vindt dat de gemeente snel moet aansluiten bij de digitale dienstverlening van het RDW voor het verlengen van het rijbewijs. Raadslid Paul Font Freide heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan het college.

Het RDW, de dienst die verantwoordelijk is voor de registratie en het toezicht op voertuigen en rijbewijzen, biedt al sinds 2019 de mogelijkheid om online je rijbewijs te verlengen via de website van het RDW. Dit scheelt tijd en moeite, want je hoeft dan maar één keer naar het gemeentehuis te gaan om het nieuwe rijbewijs op te halen. Je kunt ook zelf kiezen wanneer je het rijbewijs verlengt, tot maximaal een jaar voor de vervaldatum. Inmiddels is dit al bij 250 van de 342 gemeentes mogelijk.

In Geldrop-Mierlo moet je echter nog steeds twee keer naar het gemeentehuis, om het rijbewijs aan te vragen en op te halen. Dit kan alleen op afspraak en lang niet altijd op een moment dat goed uitkomt. Bovendien moet je soms langer dan een week wachten en dat leidt tot onvrede bij inwoners. Het CDA Geldrop-Mierlo vindt dat de gemeente moet meegaan met de tijd en gebruik moet maken van de kansen die digitalisering biedt. Dit draagt bij aan een moderne en klantvriendelijke overheid, één van de speerpunten van het CDA Geldrop-Mierlo.

Digitaal als het kan, persoonlijk als het nodig is
Paul: “Wij geloven dat de digitalisering veel voordelen kan bieden voor onze inwoners, maar dat we ook oog moeten houden voor de menselijke maat. Wij willen dat de gemeente een betrouwbare partner is voor iedereen die een rijbewijs nodig heeft, of dat nu online of offline is.” We hopen spoedig antwoord te krijgen van het college.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.