18 maart 2024

Terugblik NLdoet met onze wethouders

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NLdoet. Het zet vrijwilligerswerk in de schijnwerpers en roept zoveel mogelijk Nederlanders op om een dag vrijwilligerswerk te doen. Zo kun je ervaren wat een vrijwillige bijdrage met je als vrijwilliger doet!

Naast de koning en koningin en zelfs prinses Beatrix, zet ook het Geldrop-Mierlose college van burgemeester en wethouders zich elk jaar in als vrijwilliger voor een van de vele aanvragen. Vorig jaar hebben onze wethouders een houten hek gemaakt rond de molen van Mierlo. Een mooie ochtend van samen werken met een mooi resultaat.

Dit jaar hebben Godfried van Gestel en Mathil Sanders samengewerkt met de vrijwilligers van het voedselbos bij het kasteel van Geldrop. Begin 2021 is Stichting Landgoed Kasteel Geldrop samen met IVN Geldrop gestart met de aanleg van een voedselbos van ruim 1000m2 in het noordelijk deel van de Kasteeltuin. Dit voedselbos is een ontworpen bos met als doel vruchten en kruiden te laten groeien die door mens en dier gegeten kunnen worden. Zo ontstaat er biodiversiteit maar kunnen vele kinderen ook leren over eetbare dingen uit de natuur. Mathil heeft die ochtend door de enthousiaste verhalen van Carin Zweerink geleerd over de variatie van planten, struiken, bomen en kruiden. Mathil: “Ze staan niet zomaar her en der maar met een bepaald plan passend bij de ondergrond, maar ook zo dat zonlicht en lucht voldoende aanwezig zijn om de inrichting van het voedselbos vorm te geven. Het is de bedoeling dat het een logische overgang wordt van de geciviliseerde kasteeltuin naar de ongeremde natuur”.

De taak van Godfried en Mathil was om de wandelpaden, die door de hoge waterstand eruit zagen als modderige weggetjes op te hogen met zand en boomschors. Met 9 vrijwilligers hebben ze in een ochtend 2 grote bergen weggeschept. Godfried heeft op de stappenteller vastgelegd dat ze ieder zeker 5 km hebben gelopen met kruiwagens vol met zand. Mathil: “Een inspannende ochtend maar heerlijk om te doen na het dagelijks bureauwerk. De gesprekjes tijdens het heen en weer kruien maakte het gezellig. De pompoensoep en zelfgemaakte smeersel, natuurlijk met kruiden uit het voedselbos maakte deze ochtend als een groot succes.

Als wethouder is het belangrijk om tijdens de pauzes ook even een rondje te lopen. Dat kunnen we doen in de Kasteeltuin en zeker ook even in het voedselbos over de mooi aangelegde wandelpaden”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.