Sociaal Beleid

Samen zorgen betekent omkijken naar elkaar, leven met elkaar en zorgen voor elkaar. Over alle generaties heen. Iedereen moet mee kunnen doen. Niemand hoeft in Oirschot arm of eenzaam te zijn.

  • Bestaanszekerheid bieden door actieve aanpak van armoede. Door toeleiding naar werk en waar nodig door financiële ondersteuning. Verborgen armoede brengen we in beeld.
     
  • Toeleiding naar werk is belangrijk. Werken naar vermogen betekent ook dat er een tegenprestatie voor de samenleving mag worden gevraagd bij een bijstandsuitkering. De inwoner met een bijstandsuitkering wordt hiermee actief betrokken bij de maatschappij en daarnaast heeft de maatschappij hier veel baat bij. Zo kan er werkervaring worden opgedaan en het isolement overwonnen worden. Uiteraard mag dit nooit regulier werk en professionele krachten verdringen, en moet goed gekeken worden naar de individuele capaciteiten en individuele omstandigheden.
     
  • Ieder kind moet lid kunnen worden van een vereniging en kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Stichting Leergeld, Caritas en aan hen gelieerde instellingen verdienen optimale steun.
     
  • Huishoudens met een laag inkomen ondersteunen we bij de verduurzaming van hun woningen. Gerichte energiecompensatie voor de huishoudens die dit het hardste nodig hebben.
     
  • Gemeente spant zich samen met horeca, (sport)verenigingen, ouders, wijkagenten, huisartsen en jeugdwerkers maximaal in om drugsgebruik en problematisch alcoholgebruik aan banden te leggen.
     
  • We stimuleren initiatieven die bijdragen aan de vitaliteit van onze inwoners. We ondersteunen het idee van een rookvrije generatie.
     
  • De sociale veerkracht van jongeren in combinatie met sociale begrenzing staat onder druk. De gemeente ondersteunt initiatieven om samen met ouders/verzorgers, scholen, jongerenwerk, het (sociale) wijkteam, bureau Halt en politie dit probleem
    aan te pakken.
     
  • We nemen verantwoordelijkheid voor de opvang van mensen in nood. Daarbij is uitgangspunt dat aard en omvang in verhouding is tot wat we als gemeente aankunnen. Draagvlak vanuit de samenleving is een voorwaarde.
     
  • Nieuwe inwoners moeten zich zo snel mogelijk thuis voelen in onze gemeente. We zetten ons in voor betere integratie van nieuwe inwoners door bijvoorbeeld het aanbieden van beter taalonderwijs enkennismaking met (sport)verenigingen en cultuur.
     
  • De ouderenbonden spelen, juist in deze tijd, een belangrijke rol. We ondersteunen hun initiatieven. Daarmee doen ouderen zo lang mogelijk mee en gaan we eenzaamheid tegen.
     
  • Wegnemen gemeentelijke regeldruk bij mantelzorgers en vrijwilligers. Mantelzorgers betere toegang bieden tot kennis, vaardigheden en middelen zodat ze hun taak gemakkelijker kunnen uitvoeren en ze de waardering krijgen die ze verdienen.
     
  • De gemeente neemt geen besluiten die negatief van invloed zijn op het dagelijks leven van mensen met een beperking.


Terug naar Index

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.