28 januari 2022

Berlicumse moeder en dochter op CDA-lijst: “Samen verschillen overbruggen”

Allebei verliefd geworden op Berlicum. Allebei vol overgave gestort in het gemeenschapsleven. En allebei een mooie plek op de CDA-kieslijst. En dan zijn ze ook nog moeder en dochter. Een kennismaking met Betty Fleuren en Franka van Dommelen. “Verschillen overbruggen en verbinding maken, daar draait het om in het leven!”

Franka van Dommelen is de hoogste nieuwkomer op de CDA-kandidatenlijst: plek 6, pal achter de huidige raadsleden. Met een man, drie dochters en een eigen bedrijf met 75 medewerkers heeft ze een actief leven. En dan is ze ook nog actief op de school van haar kinderen en zingt ze als sopraan. Franka: “Ik merk dat politiek voor veel mensen ongrijpbaar is. De politiek dichter bij mensen brengen, zodat we de keuzes begrijpen en de politieke impact zichtbaar is: dat is mijn grootste drijfveer!”

Franka is wars van politiek gekrakeel. “Ik snap nooit zo goed waarom het nodig is om je tegen elkaar af te zetten. En te zeggen wat een ander niet goed doet. Zoek nou naar overeenkomsten en overbrug verschillen. Geef je ‘concurrent’ wat vaker een compliment. Dat was ook de reden dat ik mij juist bij CDA Sint-Michielsgestel heb aangesloten: daar voel ik die houding ook. Geen negatief gedoe, maar lekker positief aan de slag met z’n allen.”

Betty Fleuren (plek 25) vult aan: “Laten we wel wezen: we wonen hier in een paar hele mooie dorpen. Koester dat! Toen ik zeven jaar geleden in Berlicum terechtkwam, merkte ik wat een hartelijke en open omgeving het hier is. Natuurlijk, je moet er zelf op afstappen. Ik werd actief in kerk en koor, in de ouderenvereniging BRES, bij Wandelvereniging Groot Gestel. Ik ging georganiseerd sporten en kom veel in Den Durpsherd en bibliotheek. En ik werd lid van het lokale CDA. Ik wil hier niet alleen wonen, maar ook léven.”

Wel ziet Betty verbeterpunten. “Afval op straat: dat moet toch allemaal schoner kunnen. Ik erger me als ik hondenpoep en bergjes afval zie liggen, bijvoorbeeld bij afvalbakken. Mensen bewust maken van de opruimkosten is echt heel belangrijk.”

Of ze ook een droom voor Berlicum hebben? “Jazeker”, zegt Franka. “Het Mercuriusplein: wat zou het mooi zijn als dat ooit een échte ontmoetingsplek wordt. Waar je heengaat om gewoon even een praatje te maken. We leven nu vaak allemaal zo doelgericht, zo efficiënt. We zouden meer ruimte moeten maken voor recreatie en ‘toevallige ontmoetingen’. Wat mij betreft mogen we daar best meer geld voor uittrekken. Ik weet zeker dat inwoners dat een hele nuttige besteding van hun belastinggeld vinden.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.