14 februari 2018

CDA: “Meer passie nodig tussen gemeente en inwoners”

“Burgerinitiatieven horen thuis op een Wall of Fame in het gemeentehuis”, aldus Ton van Houtum uit Gemonde. Hij en enkele andere CDA-kandidaten vertellen in dit artikel over hun ideeën over, en ervaringen met burgerinitiatieven.

Joost Hermans (nr. 7)
Dankzij diverse vrijwilligersfuncties binnen onder andere het Bokkendonkse carnaval en als bestuurslid van Tennisclub de Beek is Joost Hermans inmiddels een bekende Gestelnaar. Voor hem is ‘partnerschap’ het toverwoord. Joost: “Partners laten elkaar soms vrij, maar als het erom spant trekken ze samen op en vormen ze een stevig blok. Wil je in onze gemeente initiatieven van de grond krijgen, dan moet je dat relatiespel beheersen. En dus vind ik dat een gemeente best ook actief op zoek mag gaan naar ondernemers die wat toevoegen aan ons winkelbestand of naar ondernemers die enthousiast worden van de potentie die de Meerse Plas als recreatiegebied heeft. Ook inwoners kunnen meer betrokken worden, zoals bijvoorbeeld bij het zien van kansen aan de oever van de Dommel of bij het hipper maken van het Mercuriusplein.  Mijn appèl is dan ook: blijf als gemeente niet op je handen zitten!”

John van Rutten (nr. 34)
John van Rutten groeide op in Berlicum en is tegenwoordig een actieve Dungenaar; onder andere betrokken bij activiteiten in Litserborg én bij burgerinitiatief Grienselhof. Aan Grienselhof wordt al twee jaar gesleurd en getrokken, maar wil maar moeizaam van de grond komen, zo bleek maar weer tijdens de laatste raadsvergadering. “Wat begon als een eenvoudig burgerinitiatief, namelijk tijdelijk een leegstaand gebouw van de gemeente benutten, groeide uit naar een zelfstandig concept waarbij ook het gebouw zelf zou moeten worden aangekocht. Ik heb toen aan den lijve gemerkt hoe ingewikkeld het is om een initiatief dat buiten de gebaande paden gaat, vlot te trekken.”

John: “Tegen hoeveel regels, bestaande plannen en verborgen ambities je dan aanloopt. Terwijl het hier juist bij uitstek een win-win situatie is: de gemeente komt van een leegstaand pand af en de bedrijvigheid in Den Dungen krijgt een enorme impuls via deze broedplaats van creativiteit. De stip op de horizon moet centraal staan, niet het pad daar naar toe!”

Ton van Houtum (nr. 8)
Ton van Houtum is één van de zes Gemondse CDA-kandidaten. Actief en betrokken bij zijn dorp. “In Gemonde merk je hoe belangrijk initiatieven vanuit de gemeenschap zijn. We zijn een klein dorp en moeten dealen met steeds minder voorzieningen. Juist dan moet een gemeente initiatieven koesteren. Niet eerst kijken wat níet kan, maar onderzoeken hoe het wél kan. De leerpunten die de gemeente met het burgerinitiatief in Den Dungen heeft opgedaan, zoals John net vertelt, zouden ons dorp ook een stap verder kunnen brengen.”

Ton constateert dat zijn dorp vooral behoefte heeft aan een doorstart van het ter ziele gegane dorpshuis, liefst gecombineerd met andere voorzieningen. “Zelf denk ik dan bijvoorbeeld aan een boodschappenservice vanuit het dorpshuis, misschien zelfs gecombineerd met een nieuw winkelconcept. Ieder vanuit zijn eigen rol: gemeente en inwoners moeten zoiets toch sámen van de grond kunnen krijgen? Er kan echt zoveel meer!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.