05 februari 2019

CDA ondersteunt de invoering van startersleningen

De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft vorige week besloten vanaf 1 februari 2019 de starterslening weer in te voeren. Het CDA Sint-Michielsgestel is blij dat ook deze verkiezingsbelofte zo snel kan worden ingelost. 

CDA-fractievoorzitter Harvy Schouten: “De huidige krapte op de woningmarkt maakt het voor starters lastig om een huis te kunnen kopen. Er moeten meer goedkope woningen in onze gemeente beschikbaar komen. Daar wordt volop aan gewerkt, maar dat is niet 1-2-3 geregeld. Vandaar de starterslening.” 

Tweede hypotheek van maximaal 30 mille
Sommige starters hebben een te laag inkomen om een hypotheek te kunnen krijgen. Maar hebben daarentegen een te hoog inkomen voor een sociale huurwoning. Het vinden van een geschikte woning in de particuliere sector is dan niet eenvoudig. Vanaf februari is in totaal € 300.000,- beschikbaar voor koopstarters die nog niet eerder een woning in eigendom hebben gehad. Het is een 2e hypotheek van maximaal 30 mille, waarvoor een aantal specifieke voorwaarden gelden. 

Harvy legt uit: “Veel potentiële starters die al van kinds af aan in één van onze mooie dorpen wonen, blijven het liefst in het eigen dorp wonen. Daar waar ze al jaren naar dezelfde sportvereniging gaan en een vriendengroep hebben opgebouwd. Door deze lening kun je als starter op de woningmarkt net een beetje meer lenen. Dat kleine beetje kan van invloed zijn op het wel of niet kunnen kopen van je eerste koophuis.” 

Druppel op de gloeiende plaat?
In de gemeenteraad klonk van de oppositie ook kritiek op de lening: het zou een druppel op de gloeiende plaat zijn. Harvy: “Tja, zeg ik dan, alle beetjes helpen! Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar je zult maar net die ene starter zijn die met deze lening wél z’n droomhuis kan kopen. Vergeet ook niet dat huren momenteel vaak duurder is dan kopen, gezien de lage rentestand. De financiële risico’s voor zowel de starter als de gemeente zijn sowieso beperkt, want met de Nationale Hypotheekgarantie worden de meeste risico’s afgedekt.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.