16 juli 2021

CDA: plannen openbare ruimte in centrum Gestel bijna definitief!

Na de definitieve vaststelling van het plan openbare ruimte zal het centrum van Sint-Michielsgestel gefaseerd worden omgebouwd tot een aantrekkelijke verblijfomgeving. Daar moet de openbare ruimte flink voor op de schop. Afgelopen week werden daarvoor de aangepaste plannen gepresenteerd door bureau Houtman & Sander. “En eerlijk is eerlijk: die zien er goed uit!”, aldus CDA-raadslid Kirk den Otter.

Aanpassingen

De door het CDA gevraagde aanpassing voor het parkeerterrein bij de Albert Heijn aan het Adrianusplein is overgenomen. Er komt een betere en bredere ontsluiting. Ook de discussie over de plek van de kermis is beslecht. Kirk den Otter: conform het verzoek van het CDA blijft de kermis ook in het centrum, op het Petrus Dondersplein en de directe omgeving. Tevens wordt bij de inrichting rekening gehouden met voldoende ruimte voor feesttenten en evenementen. Bij de inrichting rondom de bouwblokken Dommelstaete en de Brenthof is inmiddels enige haast geboden omdat deze begin 2022 volgens planning klaar zullen zijn. In deze gebouwen zitten nl. ook de nieuwe JUMBO en HEMA. Bezoekers moeten immers daar kunnen parkeren.

 “We vinden het als CDA belangrijk dat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hun inbreng hebben gehad in het definitieve plan. Door deze betrokkenheid zijn er diverse aanpassingen doorgevoerd in het voorlopige ontwerp van bureau Houtman & Sander ”, aldus Kirk den Otter.
 

Verkeersveiligheid

Naast veel aandacht voor groen, waarbij bestaande bomen worden behouden en ook nieuwe bomen worden geplaatst, is er ook veel aandacht  voor de verkeersveiligheid. Bijv. een 30 km kilometerweg op een groot gedeelte van de Nieuwstraat tot aan het Petrus Dondersplein.  De aansluiting Petrus Dondersplein op de Schijndelseweg gaat ook veranderen ter hoogte van de Protestantse kerk. Het CDA heeft nog gepleit voor handhaving van de bestaande situatie, maar dat heeft het helaas niet gehaald. Kirk: hier wordt gekozen voor 1 rijbaan, waardoor de baansplitsing links- en rechtsaf naar resp. Schijndelseweg en Adrianusplein komt te vervallen. Dit vinden we als CDA jammer.

De inrichting van het Torenplein, tussen Kruidvat, Toren 4 en THUYS, waar nu nog kan worden geparkeerd wordt autoluw gemaakt. Dit wordt ook de nieuwe locatie voor de Gestelse Pomp. Deze situatie maakt de omgeving ter plaatse ook veiliger voor fietsers.
 

Groenvoorziening

Een belangrijke andere aanpassing  is dat er naast bomen volop ruimte is voor bloeiende vaste planten en hagen. Dit alles zonder de andere belangrijke functies zoals kermis, weekmarkt en andere functies in de weg te staan. Kortom: het ziet er allemaal heel groen uit, aldus Kirk den Otter.”

In het najaar van 2021 wordt het definitief ontwerp vastgesteld. Daarna kan de echte uitvoering beginnen.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.