18 februari 2022

Gestelse nieuwkomers CDA denken liever in mogelijkheden

Kirk den Otter voert het Gestelse team CDA-kandidaten aan. Zelf is hij de ‘running mate’ van lijsttrekker Lianne van der Aa. “Een team van 16 Gestelnaren met uiteenlopende achtergrond, maar één gemene deler: actief in Gestel en daarmee graag geziene inwoners.” Kirk introduceert vier nieuwkomers.

Petra van den Brekel (plek 13) is een Gestelse in hart en nieren. Kirk: “Ze is gastvrouw in de Meander. En veel mensen kennen haar van de fietsenwinkel, die nu door haar zoon wordt gerund.” Petra vertelt dat ze altijd actief is geweest in het verenigingsleven. “Daar heb ik gezien hoe belangrijk het is dat mensen met elkaar in verbinding blijven. Ook om zo eenzaamheid te voorkomen. Doordat ik in de Meander werk, maakte ik kennis met de politiek. En dacht ik: laat ik ook langs die weg mijn steentje bijdragen. Omdat ik zag dat het CDA dezelfde accenten legt als ik, was de keuze snel gemaakt.”

Ton Huisman (plek 20) is ook zo’n ‘dorpsman’. Hij is al jaren CDA-lid, maar staat voor het eerst op de lijst. Hij is een van de mensen achter Hospice Parunashia, dat in 2019 open ging. “Ik ben daar stichtingsvoorzitter, misschien wel de mooiste nevenfunctie die ik ooit heb gedaan. Vanuit een pand aan de Theerestraat geven we mensen een veilige plek in de laatste fase van hun leven. Maar liefst 150 vrijwilligers helpen mee. We hebben al zo’n 80 mensen te gast gehad.” Ton hoopt dat het Gestelse centrum snel z’n definitieve invulling krijgt. “Want het heeft lang geduurd allemaal. En kijk naar bijvoorbeeld Vught, hoe mooi het uiteindelijk kan worden.”

Chris Verstappen (plek 37) is actief in de kerk – o.a. als secretaris van het parochiebestuur tot 2010 – en is in het dagelijks leven directeur van familiebedrijf VERJO, dat lesmateriaal maakt voor de rijschoolwereld. “We zijn gevestigd in mijn eigen dorp. Daardoor weet ik hoe belangrijk het is voor de lokale economie om een fijne leefomgeving te hebben. Als ondernemer let ik daar echt op: hebben mijn werknemers het hier ook goed? En zijn er voldoende huizen? Juist daarom is de lokale politiek zo belangrijk.”

Ten slotte René Poodt: de hoogste Gestelse nieuwkomer (7). Kirk: “Nog zo’n aanwinst! Oók omdat hij een van de drijvende krachten is achter onze verkiezingscampagne.” René wil de lokale politiek dichter bij inwoners brengen. “Ik sprak toevallig net iemand bij de voetbalclub die samen met buurtgenoten een bomenplan heeft gemaakt. Dan denk ik: zo moet het! Elkaar inspireren, handen uit de mouwen en een gemeente die dat ondersteunt.” Kirk, Chris, Ton en Petra vallen hem bij. Denken in mogelijkheden! René vindt dat we goede voorbeelden meer moeten delen. “Juist omdat we uit een lastige coronatijd komen. We moeten weer keihard werken aan de sociale verbinding.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.