11 maart 2022

Kirk den Otter: “Het geluid van de straat laten doorklinken in de raad!

In het mooie buurtschap Halder groeide hij op. Daarna vond hij in het dorp Gestel zijn plek. Kirk ‘ademt’ Sint-Michielsgestel, de gemeente waar hij al op 22-jarige leeftijd in de gemeenteraad belandde. Vier jaar geleden maakte hij zijn comeback en de komende vier jaar wil hij graag door. Zijn missie: “Het geluid van de straat laten doorklinken in de raad!”

Kirk is getrouwd met Monique. Dochter Emmy woont nog thuis, sport bij The Local Gym en werkt bij Enexis. Zoon Thomas woont op kamers in Nijmegen voor zijn studie. Hij vliegt in de weekenden  regelmatig binnen voor het lekkere eten van zijn moeder en de was, maar ook vanwege de gezelligheid bij voetbalvereniging SCG ‘18.

In 1986 belandde Kirk door de vele voorkeursstemmen in de gemeenteraad. “In die tijd heb ik mezelf snel eigen gemaakt hoe het werkt in de politiek, welke invloed je kunt uitoefenen en wat je voor mensen kunt betekenen. Na 14 leerzame jaren ben ik ermee gestopt om samen met Monique aandacht te kunnen geven aan onze opgroeiende kinderen. Samen waren we al druk genoeg met ons werk bij Brabant Water en Rabobank. En het aantal uren dat raadswerk vraagt wordt nog wel eens onderschat. Het gaf ruimte om op andere terreinen iets te kunnen betekenen. Ik was onder andere coach bij SCI (nu SCG’18). Ik heb een hele lichting jonge voetballertjes zien opgroeien en mogen begeleiden. Ook dat gaf veel energie. Dan merk je ook hoe belangrijk  verenigingen zijn voor onze dorpen. Ze zijn het cement van onze samenleving. Hier ontmoet het halve dorp elkaar, maakt een praatje, doet vrijwilligerswerk, heeft plezier én helpt elkaar.”

Het is een sfeer die Kirk vijf jaar geleden ook aantrof bij CDA Sint-Michielsgestel, toen hij opnieuw werd gevraagd zich kandidaat te stellen. “Ik kwam weer op de lijst terecht, samen met andere nieuwe kandidaten die net zo fanatiek zijn als ik. En daar heb ik geen dag spijt van gehad! We hebben een goede fractie, met vertegenwoordigers uit alle vier de dorpen. Ieder fractielid heeft uitstekende kennis van zijn eigen leefomgeving. We zijn de ogen en oren van de gemeenschap, waardoor we sámen de juiste afwegingen kunnen maken.”

“De afgelopen raadsperiode heb ik goed geluisterd naar waar inwoners tegenaan lopen. Veel zaken zijn écht goed geregeld, maar ik zie ook dat er soms nog teveel bureaucratie is, dat procedures ondoorzichtig zijn. De ambtelijke organisatie vind ik te kwetsbaar en daar hebben inwoners last van. Ook mag er meer maatwerk worden geleverd. Kijken naar wat wél kan in plaats van denken in problemen, zoals bijvoorbeeld bij het organiseren van een kermis. Daarvoor wil ik mezelf inzetten! Ik sta het liefst tussen onze eigen inwoners om te horen wat er leeft."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.