04 februari 2022

Nieuwe CDA-gezichten uit Den Dungen en Maaskantje

Raadslid Anja Andres voert voor de tweede keer het team Den Dungen/Maaskantje aan van CDA Sint-Michielsgestel.
Met 16 kandidaten zijn beide dorpen prima vertegenwoordigd op de CDA-lijst. Anja introduceert de vier nieuwkomers.

Anja is blij met de aanwinst. “Van dertigers tot tachtigers en allemaal met een sterk sociaal profiel. Zoals Jan Minkels, bekend van zijn kookactiviteiten voor mensen met een smalle beurs en alleenstaanden.”
Jan heeft zich kortgeleden bij CDA Sint-Michielsgestel aangesloten. Jan: “Eenzaamheid is een groot probleem. Dat treft ook jonge mensen. Dat is mijn drijfveer om politiek actief te worden: we moeten dat structureel oplossen.” Anja is het daar van harte mee eens. “Onze afdeling organiseert jaarlijks een activiteit in de Week Tegen Eenzaamheid om daar aandacht voor te vragen en BINT doet in opdracht van de gemeente het nodige aan dit onderwerp.”

Een ander nieuw gezicht is Nelleke Cornelissen. Geboren en getogen op Maaskantje. “We hebben een sociaal dorp waar veel te doen is. Zelf dans ik bijvoorbeeld bij Life Dance: een actieve dansschool die vaak tijdens activiteiten in het dorp opduikt. Daar wil ik me in de politiek voor inzetten: zorgen dat je voor dit soort sportactiviteiten je dorp niet uit hoeft. En dat ook mensen met een smalle beurs mee kunnen doen.” Anja reageert: “Als CDA hebben we ons hard gemaakt voor versterking van de één loketfunctie van Wegwijs: je kunt daar nu ook terecht voor vragen over welzijn. Daar weten ze ook precies welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn.”
Binnenkort verhuist Nelleke naar Jacobskamp, een ‘gemengde’ wijk. “De diversiteit in ons dorp vind ik zo mooi: mensen die hier hun hele leven wonen vermengen zich steeds meer met mensen van elders.”

Marlies van Hal is zo’n iemand ‘van elders’. Marlies: “Ik woon hier nu enkele jaren. Mensen horen meteen dat je hier niet vandaan komt. Maar willen wel weten wie je bent en hoe je hier terecht bent gekomen. Oprechte interesse! Je voelt aan alles dat we het hier sámen doen.” Marlies heeft nog wel iets te wensen. “Veiligheid rondom de woonomgeving kan beter. Denk aan onderhoud van trottoirs, wegen en fietspaden en onoverzichtelijke verkeerspunten. Goed dat het CDA dat in het verkiezingsprogramma heeft opgenomen.”

Harry van Gestel is de tachtiger in het gezelschap en was in het verleden al eens politiek actief vanuit een andere lokale partij. Nu wil hij zich vanuit CDA Sint-Michielsgestel inzetten voor zijn dorp. “Ik vind het vooral belangrijk dat we zorgen voor ontmoetingsmogelijkheden. Dat mensen echt mee kunnen doen. Zelf geef ik via BINT schilderlessen in Den Dungen en Berlicum en ben ik actief bij het Dungense repaircafé. Het is belangrijk dat die voorzieningen blijven bestaan!”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.