10 juli 2023

CDA VRAAGT ZICH AF: HOUDT HET ZWEMBAD HET HOOFD BOVEN WATER?

Het zwembad van Thermae is belangrijk voor jong en oud. Ouderen ontmoeten elkaar, kunnen onbelast sporten in het water en blijven fitter. Voor jonge kinderen is water vooral plezier en samen spelen. Maar water is ook gevaarlijk. Zwemlessen zijn dus van levensbelang. En zwemles en zwemdiploma’s haal je in een zwembad. Wij hebben een mooi en goed zwembad in ons dorp met chloorvrije lucht, schoon water en deskundig toezicht. Dus moeten we zuinig zijn op dit bad, maar wat mag het kosten? 

Op een begroting van 48 miljoen euro moet het toch lukken om wat geld vrij te maken voor het zwembad. Hoeveel precies nodig is, is nog niet bekend. Daarvoor kunnen we de enorme hoeveelheid data gebruiken die Thermae de afgelopen 5 jaren heeft ingestuurd naar de gemeente. Dan weten we ook of Thermae zich aan de gemaakte afspraken gehouden heeft. Want geld is niet gratis en moet altijd verantwoord worden.  

De alternatieven die genoemd worden, zijn niet realistisch. Het instructiebad van Emiliusschool is klein van omvang en voldoet niet aan de eisen van diplomazwemmen. Laten we 500 kinderen per jaar dan in een ‘vreemd’ bad afzwemmen? Dan maar naar de baden in Best of Nuenen? Die zwembaden hebben de ruimte en het personeel niet voor bijna 80.000 zwembeurten uit Son en Breugel. Bovendien nemen we het hier nadrukkelijk op voor de drukbezette jonge vaders en moeders die twee keer per week met hun kroost naar de zwemles gaan. Nu vaak op de fiets. Straks allemaal in de auto? Niet bepaald efficiënt en duurzaam. En de vele gezinnen met ‘slechts’ één auto? Die auto is niet thuis, maar staat op het werk! En de mensen die het financieel moeilijk hebben? Die hebben vaak niet eens een auto. Mogen die het oplossen met het OV? Probeert u het eens! En dat drie keer per week, drie jaar lang! Onhaalbare alternatieven dus.  

Gelukkig steunde de gehele raad het voorstel van CDA, Dorpsbelang en D66 om eerst alle data van Thermae te onderzoeken en daarna een visie voor een zwembadvoorziening op te stellen. En pas dan praten we over geld. Dan weten we wat nodig is en wat we ervoor over hebben. We hebben nu een prachtig bad en dat moeten we koesteren. Want je weet pas wat je mis,  als het er niet meer is!  

Fractie CDA Son en Breugel,  #middeninonsmooiedorp. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.