19 februari 2022

CDA wil duurzame energie en een klimaatbestendig dorp

Een mooier duurzamer dorp; ook voor onze kinderen

De wereld om ons heen verandert razendsnel. We moeten nu handelen om een mooi dorp aan onze kleinkinderen na te laten. Onze doelstelling is dat Son en Breugel in 2030 voor 70% klimaatneutraal is. Dit betekent (eerst!) zonenergie opwekken op daken en langs de A50. We zijn zuinig op goede landbouwgrond en natuur. Geen enkele woning ontsnapt aan de energietransitie. Daarom is het belangrijk dat iedereen kan meedoen in zijn tempo om de woning te verduurzamen. Dat willen wij doen met een Lokaal Energiefonds. Het eenvoudigste en goedkoopste is: “Isoleren, isoleren, isoleren”. We zijn terughoudend met windturbines, maar als we een windturbine gaan plaatsen dan beslissen we daar samen over. Het CDA wil absoluut géén windturbines bij woonwijken. Elektrische auto’s zijn in aantocht en dat betekent dat we werk moeten maken van een Lokaal Laadpalenplan. Denk aan eenvoudig en snel opladen terwijl u winkelt, sport of het Dommelhuis bezoekt.

Meer groen in het centrum van Breugel én Son

We willen meer groen in het centrum van Breugel én Son, want de natuur hoort ook midden in ons dorp thuis. We willen geen stadswijk worden. Bij klimaatbestendige natuur hoort ook een betere wateropslag om voorraden aan te leggen voor droge perioden. Dit doen we langs de Dommel en de beken, maar ook met hemelwater in de tuinen en in openbare ruimten. We gaan natuurgebieden op elkaar aansluiten om robuuste bossen en heidegebieden te krijgen. We willen onderzoeken of de Bestseweg verplaatst kan worden naar een weg langs het Wilhelminakanaal. Dit geeft de natuur een enorme boost en zorgt voor een groot aaneengesloten natuurgebied. We zien een mooie rol weggelegd voor de agrariërs in onze gemeente om als beheerders de natuurgebieden mee te onderhouden.

Een beter toegankelijke milieustraat

Duurzaam betekent ook dat we werken aan het verminderen van afval en het recyclen ervan. We gaan ons inzetten voor een beter toegankelijke milieustraat. Het is onzinnig om zware bankstellen en ijzeren kasten drie meter omhoog een trap op te sjouwen en het dan met een uiterste krachtsinspanning nog een meter omhoog over de rand van een container te slingeren. We laten u niet onnodig met afval sjouwen. Ook het huis-tuin-en-keukenafval wordt in de toekomst gewoon bij u thuis opgehaald. 

 CDA Son en Breugel: #MIDDENINONSMOOIEDORP

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.