17 maart 2021

Inspraak door inwoners loont echt!

In ons dorp zijn de bouwmogelijkheden beperkt en dat vraagt om zorgvuldige keuzes. Iedereen begrijpt dat er woningen gebouwd moeten worden want we kennen allemaal wel een jong stel of alleenstaande die op zoek is naar een betaalbare woning. De huren zijn torenhoog en de huizenprijzen zijn onbetaalbaar geworden. We moeten dus betaalbare nieuwe woningen bouwen voor kleine huishoudens. Een actueel voorbeeld is het plan Begoniastraat in de Vloed.

De projectontwikkelaar had de vergunning op zak om acht tweekappers te bouwen, maar besloot onverwacht met een nieuw plan van 19 rijtjeswoningen te komen. De projectontwikkelaar legde op eigen houtje al vast 19 rioleringen aan en kapte een aantal oude bomen. Niemand was geïnformeerd, zelfs de gemeente niet. Logisch dat de buurt in actie kwam. De buurt presenteerde alternatieve plannen, zoals het doortrekken van de huidige straatjes, minder woningen met herstel van groen en zelfs een buurttuin. Kortom, constructieve plannen.

De buurt is altijd open en beleefd geweest in hun wensen en heeft zich nooit vastgepind op een maximaal aantal woningen. Hun inspraak in de raad was vriendelijk en fatsoenlijk. Normaliter is de ontwikkelaar aan zet, maar de gemeenteraad zal waarschijnlijk zelf met kaders komen. Kaders waarin de raad rekening houdt met de woningnood, de wensen van de buurt en de opbrengsten voor onze gemeente. Niemand zal helemaal zijn zin krijgen, want ook aan de belangen van de woningzoekenden moet worden gedacht. En die zitten nergens aan tafel!

Het CDA heeft de buurt ondersteund met adviezen om burgerinspraak zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. De politieke besluitvorming is voor veel inwoners een nieuwe andere wereld waarin ze de weg niet weten. Dan staan wij, met andere partijen, graag voor hen klaar. Samen komen we tot een passende oplossing.

Fractie CDA Son en Breugel,
Voor een betrokken, betrouwbaar bestuur. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.