29 maart 2021

CDA-Initiatiefvoorstel startersleningen aangenomen!

De fractie van het CDA in Valkenswaard wil dat er meer starters op de Valkenswaardse woningmarkt in aanmerking komen voor een woning. Daartoe diende fractievoorzitter Davey Gerlings een initiatiefvoorstel in dat in maart binnen de gemeenteraad werd behandeld. Het voorstel verandert de voorwaarden waardoor een starter in de huidige markt makkelijker in aanmerking kan komen voor een starterslening. Ook het budget wordt verhoogd zodat er meer startersleningen kunnen worden uitgegeven. De gemeenteraad stemde tijdens de raadsvergadering van 25 maart jl. unaniem in met het voorstel.

Een starterswoning mag niet boven een bepaalde vraagprijs uitkomen volgens de voorwaarden van de starterslening, maar in de huidige markt blijft er dan weinig aanbod over. Een starterswoning in Valkenswaard mag nu nog ‘maar’ 225.000 euro kosten. Op Funda zoeken kan de Valkenswaardse starter dan helaas vergeten, in een markt waar overbieden eerder regel is dan uitzondering. Ook het potje van waaruit de gemeente Valkenswaard het geld leent aan starters was leeg. Daarom ging de gemeenteraad akkoord met de voorgestelde verhoging van het potje met 500.000 euro extra.

Op de agenda van de gemeenteraad in maart stond ook een onderzoek van de A2-Rekenkamercommissie naar het startersbeleid in Valkenswaard. De Rekenkamercommissie beschouwt de starterslening als een zinvol instrument, maar geeft aan dat het huidige maximale aankoopbedrag achterhaald is door de woningmarkt. Zij adviseren een aanpassing, wat met het initiatiefvoorstel direct diezelfde avond nog is gebeurd.

De rekenkamercommissie had een enquête gehouden onder starters waaruit bleek dat zo’n 60% van de respondenten op zoek was naar een koopwoning. De starterslening is dan een van de instrumenten om aan de koopwens tegemoet te komen. De CDA fractie is trots dat ze een aantal starters in de vurige woonwens kunnen voorzien.

Het maximale aankoopbedrag wordt opgerekt naar 80% van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG-)grens. Nu de NHG-grens 325.000 euro is komt dat uit op zo’n 276.000 euro als maximaal aankoopbedrag. Dit betekent ook dat het maximale aankoopbedrag in de toekomst mee zal bewegen met de markt omdat de NHG-grens gebaseerd is op de gemiddelde koopsom van een woning in Nederland.

Davey Gerlings: “Natuurlijk realiseert het CDA zich dat we de crisis op de woningmarkt hier niet mee oplossen. Daarvoor zullen we om te beginnen een heleboel extra woningen moeten bouwen. Maar het kan niet zo zijn dat we die starter, die jongeren en jonge gezinnen die onze topprioriteit zijn in Valkenswaard, dat we die ondertussen niet helpen om een eerlijkere kans op een woning te verkrijgen. Die kans wilden we met dit initiatiefvoorstel grijpen en we zijn ontzettend trots dat dit is gelukt!”

U kunt hier initiatiefvoorstel hier terugvinden: Klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.