12 maart 2021

CDA-kamerlid René Peters bezoekt bevlogen Valkenswaardse ondernemers

Op initiatief van de lokale CDA-fractie bezocht CDA-kamerlid René Peters, de nummer 13 bij de aankomende verkiezingen op de CDA-lijst, Brom Mechatronica aan de Dragonder in Valkenswaard. Het bedrijf wordt gerund door de bevlogen broers Jeroen- en Michiel Brom en stond recent al in de belangstelling vanuit Brainport vanwege de hightech oplossing die zij bedachten voor het robotiseren van het proces van poten van bloembollen in potjes. Een bedrijf bij uitstek dus om René Peters kennis te laten maken met de slimste regio van Nederland.

“Natuurlijk hadden we je mee kunnen nemen naar ASML, DAF of VDL.” licht Davey Gerlings, fractievoorzitter van het CDA in Valkenswaard toe. “Maar zonder de groep toeleveranciers van deze grote bedrijven, vaak het MKB - de familiebedrijven, zoals Brom Mechatronica, is er geen Brainport regio. Zij zijn voor ons minstens zo belangrijk én we zijn er minstens zo trots op.” Jeroen Brom vult aan: “Zij zijn ook ooit klein begonnen!”

Jeroen- en Michiel Brom lieten middels een presentatie zien wat voor breed scala aan producten zij hebben bedacht en ontwikkeld. Zorgoplossingen, lesmateriaal voor de TU/E, een oplossing voor de verpakkingsindustrie, een kaartmachine voor het bridgen en precisietechnologie met nauwkeurigheid tot op de nanometer kwamen allemaal voorbij. Onderscheidend is dat Brom Mechatronica de oplossingen van begin tot eind, van klantvraag tot eindproduct, ontwikkelt en produceert. Jeroen Brom: “Het is een misvatting in Nederland dat ondernemen om winst maken draait. Voor ons draait het om je maatschappelijke toegevoegde waarde. Gelukkig komen we nu in een positie dat we ons daar op kunnen gaan focussen.”

Op de vraag waar een bedrijf als Brom Mechatronica nog uitdagingen heeft hadden ze een duidelijk antwoord: “Regeldruk”, gaf Michiel Brom direct aan. “We zetten in Nederland de regels op één en de mensen op twee, terwijl het andersom zou moeten zijn.” René Peters beaamde dat: “De menselijke maat is zoek.”
De enthousiaste ondernemers gaven ook verschillende waardevolle tips mee voor het CDA, zowel voor in Den Haag als lokaal in Valkenswaard. Jeroen- en Michiel Brom: “Een middenpartij moet een duidelijke visie neerleggen, en de focus leggen op de inhoud! Daar ontbreekt het nu aan in de politiek, het gaat te veel over sensatie.”

Tijdens de daarop volgende rondleiding werd nogmaals bevestigd dat dit bedrijf een parel is voor Valkenswaard en moesten de aanwezigen toegeven dat zij versteld stonden dat Valkenswaard dit in huis heeft.

Jeroen Brom sloot het bezoek af door het belang van techniek te duiden voor de Brainport-regio. “We moeten techniekonderwijs een vast vak- of thema maken in bijvoorbeeld de opleiding economie. Er is zo veel meer mogelijk op het gebied van techniek in deze regio!” Michiel Brom was het daar helemaal mee eens: “Sterker nog, techniek is dé oplossing voor alle huidige grote én toekomstige maatschappelijke problemen zoals het klimaat!”


Davey Gerlings, Fractievoorzitter CDA Valkenswaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.