16 december 2021

CDA-fractie bezoekt VINKAPLANT

Begin december bracht een delegatie van de CDA-fractie een bezoek aan VINKAPLANT aan de Rietwijkeroordweg in Aalsmeer. VINKAPLANT is een import- en exportbedrijf in de bijzondere wereld van tropische planten en de fractie kreeg van eigenaar Tino Hottinga een uitgebreide uitleg over wat het bedrijf allemaal doet.  

Tino Hottinga werkte eerst bij diverse Aalsmeerse teelt- en handelsbedrijven voordat hij in 1978 voor zichzelf begon. Later kwam VINKAPLANT naar de Rietwijkeroordweg in Aalsmeer waar het zich bezighoudt met teelt, import en export van tropische planten. Dit doet het bedrijf niet alleen in Aalsmeer maar ook in Kudelstaart en Midden-Amerika waar men kwekerijen en plantages beheert, met een hoofdvestiging en eigen kantoor in Costa Rica. Het basismateriaal voor de tropische bladplanten van VINKAPLANT komt veel uit Zuid-Amerika als stek, stam, toef of zaad. 90% hiervan gaat als uitgangsmateriaal naar collega telers in binnen- en buitenland die het materiaal verder kweken tot kamerplant. De resterende 10% kweekt VINKAPLANT zelf af in haar kassen in Aalsmeer en De Kwakel.  

Er zijn ook zorgen bij VINKAPLANT. Tino Hottinga is verontrust over de buitenproportionele stijging van de gasprijzen. Op het moment van bezoek was de gasprijs voor tuinders 93 cent/m3 terwijl dit in februari nog 12 cent/m3 was. Zorgen zijn er ook over de leegloop van de Schinkelpolder als tuinbouwgebied, waardoor aardwarmte als alternatief voor kasverwarming niet meer haalbaar is. Ook vroeg Hottinga aandacht voor de slechte staat van de wegen in het gebied en het vele en steeds maar toenemende vrachtverkeer op de polderwegen. Het CDA neemt zijn zorgen mee.       

Al met al een leerzame middag voor de CDA-fractie. Het is goed om te zien dat er in de gemeente nog steeds teeltbedrijven zijn, al is het niet meer op de schaal van jaren geleden. Het CDA dankt Tino en VINKAPLANT voor de geboden gastvrijheid en voor de rondleiding en wenst het bedrijf, ondanks de grote energiezorgen, een goede toekomst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.