09 maart 2018

CDA: ondernemers lopen voorop als het gaat om duurzaamheid

In Aalsmeer en Kudelstaart lopen veel bedrijven voorop als het gaat om duurzaamheid. Dirk van Willegen, nummer twee op de CDA-kieslijst is al langer onder de indruk van de resultaten die bedrijven boeken als het gaat om duurzaamheid. “Wat het CDA betreft moet de overheid bedrijven veel meer in staat stellen om te verduurzamen. Minder overbodige regelgeving en meer meedenken met ondernemers is daarbij enorm belangrijk. Daar moeten we naar op zoek’’. Dit concludeerde de CDA-delegatie van de afdeling Aalsmeer/Kudelstaart na afloop van het bedrijfsbezoek aan kwekerij ‘GreenBalanz’ in Kudelstaart.

 Orchideeënkwekerij ‘GreenBalanz’  werd door de CDA-fractieleden, kandidaten en lijsttrekker Robbert-Jan van Duijn  bezocht. ,,In de afgelopen periode hebben we minimaal één keer per maand bedrijven en organisaties bezocht. Dat levert bruikbare informatie op, waarmee we ons werk zo goed mogelijk kunnen doen", aldus Eppo Buskermolen, nummer vijf op de kieslijst  van het CDA.

Greenport Aalsmeer, waarin naast Aalsmeer ook Haarlemmermeer, Amstelveen, Uithoorn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem vertegenwoordigd zijn, is een van de economische motoren van Nederland. Direct en indirect werken bij de in de greenport actieve bedrijven en organisaties zo'n 50.000 mensen. ,,Nederland heeft een uitstekende uitgangspositie, maar de internationale concurrentie is groot. Ook als lokale overheid moeten we de faciliteiten zo optimaal mogelijk weten te krijgen. Denk aan infrastructuur, maar ook aan vestigingsbeleid en regeldruk’’, aldus de CDA-delegatie tijdens het werkbezoek.

Duurzaamheid

Tijdens de rondleiding op het bedrijf kreeg de CDA-delegatie veel te horen over de duurzame insteek van de ondernemers. Zo heeft ‘GreenBalanz’  in 2014 de eerste volledig biologische Phalaenopsis orchideeën op de markt gebracht. Baanbrekend voor de Nederlandse sierteeltsector en spraakmakend voor de internationale sierteelt- én biologische markt.
Ook bijzonder is het concept van ‘de gasloze kas’. “De discussie over gasloos bouwen is op dit moment enorm actueel. Politieke partijen raken er niet over uitgepraat, maar veel ondernemers voegen gewoon de daad bij het woord en zijn vaak al vele jaren gasloos. Simpel gezegd slaat men bij ‘GreenBalanz’ de overtollige zomerwarmte die moedernatuur ons biedt, op. In de winter wordt deze warmtebuffer gebruikt om de kas te verwarmen. Hierdoor hebben is  in de winter veel minder gas nodig om de juiste temperatuur te creëren. Het gasverbruik van de kwekerij is hierdoor met 1.1 miljoen kuub gereduceerd. Dit komt overeen met het verbruik van ruim 700 huishoudens per jaar! De manier waarop bedrijven als ‘GreenBalanz’ omgaan met warmte biedt niet alleen kansen voor de sierteeltsector zelf, maar ook voor de gebouwde omgeving. Met de opgewekte warmte kunnen hele woonwijken verwarmt worden en kunnen we veel sneller naar goedkopere en slimmere alternatieven voor aardgas.” Aldus Dirk van Willegen.

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.