13 april 2017

CDA Alkmaar stelt art 42 vragen over structurele aanpak eenzaamheid

Geacht college,

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving bracht eind 2016 een boek uit over eenzaamheid. Steeds meer mensen in grote steden voelen zich eenzaam. Het zijn niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren en volwassenen. Eenzaamheid wordt nog wel eens verward met ‘alleen zijn’, maar dat is niet hetzelfde. De oorzaken voor het gevoel van eenzaamheid zijn divers en chronische eenzaamheid is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk geworden. Movisie stelt, dat chronische eenzaamheid schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dat bij de bestrijding ervan maatwerk geleverd moet worden en niet voor de hand liggende standaardoplossingen. Daarnaast is het belangrijk dat beleidsmakers en professionals aan deskundigheidsbevordering doen om dit groeiende probleem effectief aan te pakken.

Alkmaar behoort tot de G32 steden in Nederland en in Alkmaar zit de bestrijding van eenzaamheid in veld 1 van de Wmo beleidskader. Er zijn diverse organisaties in Alkmaar die projecten hebben met betrekking tot eenzaamheid.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft het CDA Alkmaar de volgende vragen aan het college:
1. Is het college het met het CDA Alkmaar eens, dat de bestrijding van eenzaamheid een structurele aanpak behoeft?

2. Bij ambtelijke navraag blijkt de gemeente Alkmaar niet te beschikken over een plan van aanpak voor de bestrijding van eenzaamheid. Waarom is er geen integraal actieplan?

3. Is het college bereid om hiervoor een actieplan op te stellen? Zo ja, wanneer kan de raad dit tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

4. Op welke wijze vindt op dit thema deskundigheidsbevordering plaats?

5. Op welke wijze worden de diverse projecten geëvalueerd?

6. De zoekwoorden ‘eenzaam, eenzaamheid of alleen’ op de website Alkmaar.nl geven geen verwijzing naar projecten tegen eenzaamheid in Alkmaar. Is het college bereid om dit op korte termijn te laten aanpassen?

Met vriendelijke groet,


Iris Zeijlemaker
CDA Alkmaar

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.