03 februari 2019

CDA Hoorn zwaait replica Halve Maen eind 2019 uit

In de raadsvergadering van 29 januari 2019 heeft een meerderheid van de Raad, inclusief CDA,  besloten de huidige 5-jarige bruikleenovereenkomst (2014-2019) van replica de Halve Maen niet te verlengen.

Daarmee is 2019, het jaar van de Gouden Eeuw, het laatste jaar waarin gemeente Hoorn de Halve Maen nog financieel ondersteunt.  Na afloop van het jubileumjaar zal de Halve Maen feestelijk worden afgezwaaid en retour worden gezonden naar de Amerikaanse eigenaar.

Afgelopen jaren kon de Halve Maen, ondanks alle vrijwillige inspanningen, helaas geen sluitende exploitatie laten zien. Daarmee was financiële ondersteuning vanuit de gemeente Hoorn steeds nodig.  Voor wat betreft deze financiële ondersteuning heeft CDA, via amendement, het initiatief genomen om bij het exploitatietekort voor 2019 van de Halve Maen de verbinding te leggen met de toeristenbelasting. Deze zal per 1 mei 2019 in Hoorn worden geheven. Op deze manier betalen de toeristen mee aan toeristische voorzieningen in de gemeente Hoorn, zoals de Halve Maen. Helaas kon het College hier nog geen goedkeuring aan verlenen en is het amendement tot de behandeling van de kadernota in juni 2019 aangehouden om het verder te kunnen bestuderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.