21 april 2024

Vragen over financiële situatie MAK Blokweer

CDA Hoorn en GroenLinks Hoorn stellen vragen over de financiële situatie MAK Blokweer

Stichting MAK Blokweer
Op 11 april ontving de gemeenteraad een brief over de financiële situatie van Stichting MAK Blokweer. De stichting levert een belangrijke bijdrage aan de bewustwording op het gebied van natuurbehoud en educatie. Naast een grote groep betrokken vrijwilligers zijn er betaalde medewerkers in dienst om activiteiten en het beheer uit te voeren.

Inmiddels heeft de stichting moeite om de betaalde medewerkers een reëel salaris te bieden en daardoor zijn er krachten vertrokken. MAK Blokweer heeft zich gewend tot het college van burgemeester en wethouders voor structurele verhoging van haar subsidie. Dit verzoek heeft het college afgewezen, met de zorgelijke financiële perspectieven van de gemeente in het vooruitzicht.

Vragen over financiële situatie
De brief gaf de raadsleden Diana Dekker (CDA) en Marion van der Bijl (GroenLinks) aanleiding om een aantal vragen te stellen. Beide raadsleden hebben grote waardering voor het natuurpark, de kijkboerderij en het diverse educatie aanbod. Door de activiteiten kunnen leerlingen en andere bezoekers zich bewuster worden van hun rol in een duurzame en gezonde leefwereld. Het waarborgen van continuïteit is daarom van belang. 

Zo vraagt raadslid Diana Dekker vraagt zich af; “ Hoorn is toch niet de enige gemeente of partner waar MAK Blokweer een subsidierelatie mee heeft? We willen graag meer duidelijkheid over de bijdragen van de andere West-Friese gemeenten.” Raadslid Marion van der Bijl kijkt ook naar de regio; “Hier lopen vast meer natuureducatiecentra tegenaan. Ik ben benieuwd in hoeverre zij al samen werken of daar uitbreiding in mogelijk is.”

Hieronder een overzicht van de vragen die gesteld zijn, de beantwoording door het college volgt binnen zestig dagen:

  • Hoorn is niet de enige gemeente in West-Friesland waarvoor MAK Blokweer natuureducatie en andere activiteiten organiseert; welke financiele bijdragen zijn er van andere gemeenten zoals Koggenland, Medemblik en Opmeer?
  • Is er eveneens externe financiering beschikbaar vanuit Landschap Noord-Holland, IVN Nederland, NME centra Noord-Holland, Esgede-Reigersdaal (dagbesteding clienten) en andere (sponsor)partners voor structurele ondersteuning?
  • Het jaarverslag 2022 gaf een positief netto resultaat; om hoeveel extra ruimte wordt er gevraagd door de stichting?
  • Hoe groot is het verloop bij de betaalde krachten?
  • Is er sprake van uitwisseling en/of samenwerking van krachten met andere regionale natuureducatiecentra?

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.