13 juni 2021

CDA Almelo bedroefd om vertrek Pieter Omtzigt

Beste CDA’ers en iedereen die zich betrokken voelt bij het CDA,

Met ontsteltenis hebben wij, bestuur en raadsfractie van CDA Almelo, kennisgenomen van het bericht dat Pieter Omtzigt zijn CDA-lidmaatschap heeft opgezegd en na zijn herstel als zelfstandig Tweede Kamerlid verder wil gaan. Wij zijn teleurgesteld dat het niet is gelukt om Pieter voor het CDA te behouden, maar wij zien ook de worsteling die hij in de afgelopen maanden heeft doorgemaakt en die hem ziek heeft gemaakt.

Pieter Omtzigt heeft zich achttien jaar lang met hart en ziel ingezet om zijn christendemocratische idealen voor een betere samenleving te verwezenlijken. Uit zijn uitgelekte vertrouwelijke notitie blijkt dat hij zich daarin miskend voelt door de partijtop. Ronduit schokkend zijn de uitlatingen die na de Kamerverkiezingen van maart over hem zijn gedaan.

Als bestuur en gemeenteraadsfractie van CDA Almelo herkennen wij ons daar volstrekt niet in. Wij staan voor een integere partij, voor een integere handelwijze waarbij ieders mening tot zijn of haar recht mag komen. Wij omarmen het sociaal contract zoals Pieter Omtzigt dat in zijn boek heeft verwoord. Dat blijven we doen, ook nu hij de partij helaas heeft verlaten, want het is echt nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen.

Er rest ons weinig anders dan het besluit van Pieter Omtzigt te respecteren, hoezeer dit hem en ons ook raakt. Wij danken hem voor zijn tomeloze inzet, ook voor Overijssel, en wensen hem alle goeds toe. Echter, niemand van ons is groter dan de partij die vele honderden hardwerkende en betrokken vertegenwoordigers telt in alle organisatielagen van ons land. Wij staan volledig achter het gedachtegoed van het CDA en blijven dit naar lokaal beleid vertalen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.