25 februari 2015

CDA Almelo wil dat ouderen veilig kunnen wonen

CDA-raadslid Eugene van Mierlo heeft schriftelijke vragen gesteld om meer veiligheid te garanderen in de woonsituatie van ouderen in Almelo.

 

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente ervoor verantwoordelijk dat mensen langer thuis blijven wonen. Hulp uit het eigen sociale netwerk en hulp op maat van de gemeente, moeten ertoe leiden dat ouderen minder snel in verzorgingstehuizen worden opgenomen, minder snel van specialistische hulp gebruik hoeven te maken en langer thuis blijven wonen.

De CDA-fractie vindt het bij deze hele ontwikkeling belangrijk dat de veiligheid van ouderen nadrukkelijk aandacht krijgt. Want langer thuis blijven wonen zou ook langer veilig thuis blijven wonen moeten zijn. Ouderen zijn kwetsbaar als het gaat om veiligheid in de woonomgeving. Denk hierbij aan inbraak, babbeltrucs, val-risico en brandveiligheid. Met vaak trauma, ernstig letsel of dodelijke slachtoffers tot gevolg. Juist bij ouderen is sprake van aantoonbaar hogere risico’s of een groot gevoel van onveiligheid.

 

Wat betreft de CDA-fractie is het niet voldoende dat de gemeente nu enkel druk bezig is met het implementeren van het nieuwe zorgsysteem. Dit is een grote klus en het is begrijpelijk dat hier alle aandacht naar uit gaat, maar bij de nieuwe verantwoordelijkheden van de gemeente blijft ook de zorg voor veiligheid horen. CDA Almelo vindt dat we dit aan de ouderen in onze gemeente verplicht zijn. 

“Wij willen graag weten op welke wijze de gemeente aandacht besteedt aan veiligheid in de woonomgeving bij zelfstandig wonende ouderen”, licht Van Mierlo de vragen toe. “En we willen inzicht hoe dit structureel een plek krijgt bij de verantwoordelijkheid die gemeente nu heeft voor de zorg voor ouderen.”

De veiligheid zou onder de aandacht gebracht kunnen worden door bijv. preventie en voorlichting mee te nemen bij de gesprekken die WMO-consulenten, indicatie-ambtenaren en thuiszorgmedewerkers bij de mensen thuis hebben. Tijdens de gesprekken kan het ook gaan over: de deur niet zomaar opendoen als er wordt aangebeld, over het voorkomen van valongevallen en over de risico’s op het ontstaan van brand. En beschikt men over voldoende werkende rookmelders in de woning?” 
Daarnaast is het denkbaar dat het langer thuis blijven wonen en de veranderende ouderenzorg vragen om een nieuwe visie op veiligheid op straat, bijv. bij herinrichting van straten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.