12 juni 2014

CDA stelt vragen over beleid mantelzorg voor thuiswonende ouderen

De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over het mantelzorgbeleid voor thuiswonende ouderen. Raadslid Eugène van Mierlo stelde deze vragen naar aanleiding van de uitkomsten van een enquête van Netwerk Notarissen onder 50 gemeenten. Daaruit blijkt dat gemeenten niet inspelen op de tendens dat steeds meer ouders bij hun kinderen in (willen) wonen. Het CDA wil weten of de gemeente Almelo dat wel doet.

Volgens het CDA gaan steeds meer kinderen en ouder wordende ouders samenwonen. Bij het realiseren van een woonoplossing lopen ouders en kinderen echter bij veel gemeenten tegen problemen aan. Dat komt doordat gemeenten nog onvoldoende beleid hebben voor inwonende ouders.
‘Ook op het gebied  van communicatie is verbetering mogelijk.  We hopen dat het in Almelo wel goed geregeld is en hebben daar vragen over gesteld’.

Het CDA wil van het college weten of Almelo beleid heeft voor inwonende ouders die vanwege ouderdom bij hun kinderen inwonen of andersom en of de gemeente actief aan voorlichting en informatieverstrekking doet. Daarnaast vraagt het CDA naar duidelijkheid op het gebied van vergunningen met betrekking tot ouder-kindbewoning.  


Vanaf 1 oktober 2014 wordt een nieuwe regeling van kracht waardoor in gemeenten zonder dat daarvoor een vergunning nodig is, mantelzorgwoningen in de tuin of op het erf gerealiseerd mogen worden. Deze regeling is volgens Van Mierlo best ingewikkeld en er moet al sprake zijn van mantelzorg: ‘De praktijk laat zien dat ouders en kinderen al samen gaan wonen als de ouders nog geen zorg nodig hebben. Veel situaties, zoals het wonen in hetzelfde huis door ouders en kinderen blijven ongeregeld’. 

Klik hier voor de vragen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.