18 augustus 2014

Zorgen om armoede in Almelo

Raadslid Eugene van Mierlo heeft vragen gesteld naar aanleiding van de Armoedemonitor 2013.
De uitkomsten van de Armoedemonitor laten naar mening van het CDA een zorgelijk beeld zien. Het aantal huishoudens dat in Almelo in armoede leeft, is fors toegenomen ten opzichte 2009. Uit vergelijkingen met Nederland, Overijssel, Twente en gemeenten met 50 tot 100 duizend inwoners steekt Almelo er vaak – in negatieve zin – met kop en schouders bovenuit.

Zo is er een opmerkelijke toename van het aantal huishoudens dat moet rondkomen van een inkomen tussen 102 en 105% van het sociaal minimum. In 2009 ging het om 313 huishoudens, in 2013 is dat aantal gegroeid tot 948. Oftewel een stijging van ruim 200% in 4 jaar tijd.

Hoewel het aantal kinderen in Almelo is gedaald, laat de Armoedemonitor zien dat het aantal kinderen dat in armoede leeft, juist toenam. En van alle kinderen die in een eenoudergezin opgroeien, groeit maar liefst 50% in armoede op.

De Armoedemonitor 2013 laat nog meer zorgelijke cijfers zien. Aanleiding voor de CDA-fractie om vragen te stellen. Het CDA vraagt het college onder meer naar haar visie op de oorzaken die aan de cijfers ten grondslag liggen, of het huidige beleid aanpassing behoeft en de rol van zowel onze samenleving als de overheid mensen te helpen.

Klik hier voor de vragen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.