11 maart 2024

Raadsvragen opvang asielzoekers Lemelerveld

Naar aanleiding van de raadsmemo 'Vervolg noodopvang asielzoekers Lemelerveld' en het bijbehorende persbericht heeft Anouk Zwakenberg namens de CDA-fractie de volgende vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

1. Klopt het dat deze locatie voor tijdelijke opvang al onherroepelijk is? 
Antwoord college: Er zijn meerdere locaties onderzocht. Daarbij is m.n. naar Lemelerveld en omgeving vanwege eerder genoemde redenen. De terreinen nabij Sprankel zijn daarbij aangewezen. Bij de locatieraad van de H.Hartkerk is verkend of terrein naast de begraafplaats gebruikt kan worden. De opvang zal binnen het gepresenteerde gebied vallen, maar zeker niet het hele gebied beslaan. 

2. In hoeverre hebben omwonenden nog daadwerkelijk invloed op de inrichting van de terreinen? 
Antwoord college: Er is bewust gekozen voor een avond om met direct aangrenzende bewoners, organisaties en ondernemingen te komen tot een inrichtingsplan waarbij ook de toegangsweg naar en van de locatie besproken wordt. Er is nog veel invloed van omwonenden, incl school en kerk. 

3. Zijn er met de school al concreet afspraken gemaakt over een veilige omgeving op en rond de opvanglocatie? Het gaat hier om zowel verkeerstechnisch als ook op sociaal gebied. 
Antwoord college: De school is nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken over de inrichting en bepaling van de toegang van en naar de locatie. In alle gevallen streven we naar een zo’n goed mogelijk woon- en leefklimaat. 

4. Hoe staat het met het proces om tot een structurele opvanglocatie te komen. Zijn hier al uitgangspunten voor gesteld? 
Antwoord college: De voorbereidingen voor dit proces zijn inmiddels opgestart. Om te komen tot mogelijk geschikte locaties bepalen we eerst met elkaar de kaders, voorwaarden en criteria die van belang zijn voor het zoeken naar een geschikte locatie. Daarover gaan we in gesprek met professionals en met inwoners. Wanneer die kaders zijn bepaald, kijken we naar mogelijke locaties die passen bij deze kaders. Ook bij de zoektocht naar geschikte locaties gaan we in gesprek met inwoners. Dat is een ander traject dan deze opvang. We benadrukken daarbij dat de zoektocht over de gehele gemeente gaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.