15 januari 2024

Raadsvragen tijdelijke woonruimte op bestaande erven

Luc Diepman heeft namens de CDA-fractie vragen aan het college gesteld naar aanleiding van het besluit van de gemeente Staphorst met betrekking tot de Beleidsregel 'Tijdelijke woonruimte op bestaande erven'. Deze beleidsregel maakt het mogelijk (onder voorwaarden) tijdelijke woonruimte te realiseren op bestaande erven in het buitengebied.

In hoeverre zou een dergelijke beleidsregel in Dalfsen van meerwaarde kunnen zijn voor inwoners van ons buitengebied? 
Antwoord: Het moet gezien worden als een tijdelijke oplossing van de woonbehoefte voor een periode van 5 jaar. Dit betekent dat er ook meteen gezocht moet worden naar permanente woonruimte. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Hiermee valt te verwachten dat dit beleid in de toekomst vervelende situaties kan veroorzaken als de termijn het op handhaving aankomt. Daarom hebben wij ons in het verleden vaak ingezet op permanente oplossingen, omdat dit meer zekerheden biedt. Tenslotte gaat het om wonen en dat is een eerste levensbehoefte. Ten eerste investeren wij in voldoende aanbodontwikkeling van woningen bij de kernen. Ten tweede is bijvoorbeeld het beleid voor kleine woningen en tiny houses ontwikkeld. Voor een tegenprestatie in de vorm van een beperkt aantal sloop m2 mag een permanente kleine woning of tiny house gerealiseerd worden. Dit biedt zekerheid voor de bewoners en ook voor de investering. Dit beleid is tevens niet gebonden aan allerlei voorwaarden als leeftijden en familierelaties, zoals de beleidsregel van de gemeente Staphorst. Daarbij kijken wij ook naar het woon- en leefklimaat voor de bewoners en potentiële belemmeringen voor agrariërs, wat de beleidsregels van de gemeente Staphorst niet doen. Voor bedrijfsopvolgers bij agrarische bedrijven is overigens een regeling voor tijdelijke huisvesting opgenomen in het tiny houses beleid. 

Bent u bereid de strekking van deze beleidsregel te betrekken bij de uitwerking van de plattelandsvisie? 
Antwoord: Dit neemt niet weg dat wij uiteraard bereid zijn om te kijken of dit voor Dalfsen ook een mogelijkheid kan zijn. We vragen de gemeente Staphorst in ieder geval of er in de praktijk gebruik wordt gemaakt van deze regelgeving en wat de ervaringen zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.