27 mei 2020

Veel besluiten genomen tijdens drie uur durende raadsvergadering

Maandagavond was er een volle agenda voor de gemeenteraad. Er zijn belangrijke besluiten genomen en veel vragen gesteld.

Samen met de ChristenUnie hebben wij vragen gesteld over het niet doorgaan van zwemlessen in de buitenzwembaden. Wij zouden graag zien dat de zwemlessen wel doorgang kunnen vinden voor de gevorderden A- en B-diploma. Daarnaast hebben wij vragen gesteld over mogelijkheden voor verruiming van de openingstijden van de zwembaden in de avond en op zondag.

Daarna hebben wij vragen gesteld over het gebruik van gemeentelijke gronden door de horeca, dit voor uitbreiding van de terrassen in verband met de 1,5 meter-afstand die we moeten aanhouden. Ondernemers kunnen hun wensen voor verruiming indienen bij de Gemeente. De verzoeken worden de komende dagen behandeld en de ondernemers krijgen zo spoedig mogelijk een reactie.

De CDA-fractie heeft ingestemd met het instellen van het noodfonds coronamaatregelen. Door de gevolgen van COVID-19 heeft het college extra middelen nodig om snel te kunnen handelen waar dat nodig is. 
We hebben het college het vertrouwen gegeven, wel met de opdracht kritisch te zijn en heel goed – met een brede blik – af te wegen waar deze middelen voor worden ingezet. Deze mogen niet strijdig zijn met eerder genomen besluiten. Daarnaast is dit noodfonds met name bedoeld voor het in stand houden van de vitale voorzieningen binnen onze kernen, om alles zo goed als mogelijk door deze crisis te helpen.

Landschap Overijssel had een plan ingediend om een “off the grid recreatiehuisje” te mogen plaatsen op een locatie aan de Zuidelijke Vechtdijk. Wij vinden het een sympathiek plan maar hebben bezwaren tegen deze locatie vanwege de gevolgen voor verkeer, natuur, verrommeling en belevingswaarde. Een andere locatie biedt wellicht uitkomst, evenals de mogelijkheden om deze plannen mee te nemen in het in de toekomst aan te passen recreatiebeleid: omdat wij de gedachte van recreatie in rust en ruimte zeker vinden passen in de gemeente Dalfsen. 

Dalfsen moet net als de andere tien gemeenten in West-Overijssel aangeven hoeveel duurzame energie zij willen gaan opwekken om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Dit wordt het  “concept bod Regionale Energie Strategie (RES) West-Overijssel” genoemd. In eerste instantie gaat het om zonne- en windenergie. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners mee kunnen denken en ook kunnen meeprofiteren bij alle plannen. Daarom is door het CDA een motie “Communicatie en participatie” ingediend. Deze motie werd door de gehele gemeenteraad gesteund. Er zijn ook moties aangenomen over zon op dak, energieopslag en het streven om in te zetten op 100% lokale eigendom (met een minimum van 50%). Dit alles om te komen tot een duurzaam Dalfsen. 

Dan over het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen. Dit heeft heel wat voeten in aarde gehad. Wij vonden en vinden het nog steeds een forse investering voor het voorplein en ook  zo snel na opening van het gemeentehuis. Er zijn mede op ons verzoek meerdere opties onderzocht, omdat het voorstel van het college in onze ogen niet duidelijk was. Na dit onderzoek zijn we uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het voorstel wat nu werd gedaan, de beste optie is. Het verschil in investering was te weinig om andere keuzes te maken en niets doen is geen optie. Wij staan voor een inclusieve samenleving, iedereen doet mee!

Begin dit jaar is ons amendement aangenomen om het plaatsen van kleine windmolens met een hogere ashoogte mogelijk te maken. Gisteravond is nogmaals gevraagd naar de uitwerking. Wij willen dat dit zo snel mogelijk geregeld is, omdat een aantal bedrijven hiermee snel aan de slag willen. Ook weer voor een duurzaam Dalfsen!

Er zijn nog meer agendapunten aan de orde geweest. Deze kunt u terugkijken op de site van de gemeente Dalfsen via deze link.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.