20 december 2023

CDA Deventer kiest voor verder onderzoeken Podiumkunsten onder één dak

In het raadsvoorstel “Podiumkunsten onder een dak” komen een aantal discussies, vraagstukken en uitdagingen in de cultuursector in Deventer samen, waar we al jaren een oplossing voor zoeken. 

  • Uiteraard de herhuisvesting van Burgerweeshuis (BWH), dat steeds urgenter wordt. 

  • De toekomst van de Schouwburg, kampend met fors achterstallig onderhoud. 

  • Maar ook de vraag hoe we binnen de cultuurbegroting meer geld voor makers, programma’s en atelierruimte gaan vinden, een al lang lopende wens. 

CDA is blij dat het College eerder dit jaar het initiatief heeft genomen om te onderzoeken of er wellicht een oplossing is in meerdere dossiers door te kijken naar de “Twee onder één dak variant”. 

Nu deze variant tot het einde van de initiatieffase is gebracht is CDA overtuigd geraakt dat het Raadsvoorstel “Podiumkunsten onder een dak” steun verdient. Vooral ook omdat hiermee de belangen van de totale cultuursector in Deventer worden gediend. 

Onze argumenten op een rijtje: 

  • We concentreren belangrijke publieksfuncties in het centrum. Een landelijke tendens die nodig is om de vitaliteit van je stadscentrum overeind te houden. 

  • Met BWH op Haveneiland zouden we juist het tegenovergestelde doen: we trekken bezoekers weg uit het centrum. 

  • We investeren met deze oplossing de komende jaren minder in stenen en creëren daarmee meer financiële ruimte in de cultuurbegroting voor culturele programma’s, makers en zelfstandige atelierruimte. Hiermee lossen we drie problemen op: 

  • De grote zorg in de brede cultuursector dat we steeds minder geld overhouden in de cultuurbegroting, terwijl de inkomsten in de sector onder druk staan en de kosten de komende jaren fors toenemen (energie, inflatie/ cao-stijging, corona, fair-pay code en dan ook nog de dreiging van een nieuw kabinet).  

  • Conclusie Rekenkamer: Deventer investeert fors in cultuur, maar vooral bovenmatig in stenen. Laten we die fout niet steeds opnieuw maken. 

  • Ook de verduurzamingsopgave van gemeentelijk vastgoed vergt de komende jaren gigantische investeringen die via huur terug verdiend moeten worden. 

  • BWH, Schouwburg, Brut, Stroom, Kunstcircuit passen allemaal op locatie Keizerstraat-> we kunnen bouwen aan een centrum waar muziek, dans en theater, door professionals, opkomend talent en amateurs één plek krijgen op een A1 locatie nabij het station. 

  • We krijgen beter grip op de investeringen die nodig zijn, op de risico’s en op de tijd die benodigd is om het plan te realiseren. 

  • Kosten Burgerhaven zijn in de definitie-fase van € 12,5 miljoen gestegen naar € 17,1 miljoen, terwijl er nog minimaal € 1,1 miljoen aan risico’s worden ingeschat. De subsidie gaat van € 0,5 miljoen naar € 1,4 miljoen en daar komt nog een keer tussen € 138.000 en € 173.000 bij. Wellicht oplopend naar € 250.000. 

  • Daarbij blijven aankoop pand, bestemmingsplan procedure, opknappen openbare ruimte, risico van de exploitatie en zeker ook (!) de netcongestie op Haveneiland serieuze financiële en tijdsbedreigingen. Het is maar zeer de vraag of BWH de gestelde deadline gaat halen. 

  • Met deze variant houden we structureel € 250.000,- over en incidenteel € 8,1 miljoen. 

  • We gaan niet opnieuw gemeentelijk vastgoed verwerven. 

  • Zorgt voor impuls voor de gebiedsontwikkeling rondom het stationsgebied (De Kien). 

  • De veranderingen in de cultuursector gaan snel, niemand weet precies welke kant op. Maar in algemene zin wordt steeds meer flexibiliteit van de podiumkunsten gevraagd. “Podiumkunsten onder één dak” biedt die flexibiliteit. 

Als CDA snappen we dat het lastig is om de projecten ‘Podiumkunsten onder Een Dak’ en ‘BWH op Haveneiland’ met elkaar te vergelijken. Ze bevinden zich in verschillende fases. Maar de analyses en rapporten die er nu liggen aan het einde van de initiatieffase ‘Podiumkunsten onder één dak’ bieden voor CDA voldoende aanknopingspunten om de definitiefase met vertrouwen tegemoet te zien. 

Uiteraard is er bij CDA begrip voor de teleurstelling bij BWH, waar jaren hard meegewerkt is aan de optie Haveneiland. Maar de forse stijging van de kosten tussen de initiatieffase en de definitiefase, de nog altijd grote risico’s in geld en vooral ook tijd (netcongestie!) in combinatie met het feit dat er een andere keuze gemaakt kan worden, leidt ertoe dat voor CDA het onder één dak brengen van de podiumkunsten voor Deventer de beste keuze is. 

Zeker ook omdat de onder één dak optie een krachtige impuls kan betekenen voor het centrum en stationsgebied én lucht geeft in de cultuurbegroting zodat we ook geld en aandacht houden voor de kansen en uitdagingen waar de totale cultuursector in Deventer de komende jaren mee te maken krijgt. 

 

__________________________________________________________________________________ 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.