07 mei 2020

Koop Deventer waar!

Het is nog geen twee maanden geleden dat Marcel Evers in de Stentor opriep om na te denken hoe we de Deventer binnenstad aantrekkelijk kunnen houden. We moeten structureel anders nadenken over de functie van de binnenstad (minder winkels) om verdere leegstand te voorkomen. Ook gaf hij aan dat Deventer met zijn historische binnenstad en vele lokale ondernemers volop kansen heeft!

Wat is er in een korte tijd veel veranderd. We zijn al flinke tijd massaal thuis en hebben onze prioriteiten (terecht!) primair bij de volksgezondheid gelegd. De detailhandelsomzet in binnensteden is de afgelopen weken met meer dan 60% gedaald, terwijl horeca en kappers noodgedwongen hun deuren volledig hebben moeten sluiten. Langzamerhand kunnen we gelukkig ook voorzichtig weer de stad in en wordt er weer (iets) meer verkocht. De Corona crisis zal binnenkort, als de stofwolken zijn opgetrokken, duidelijk maken dat de uitdagingen voor de binnenstad nog vele malen groter zijn geworden. Een plan hoe we de leegstand gaan oplossen en verder gaan investeren in de binnenstad zal er nu dan ook versneld moeten komen.

Maar we kunnen nu ook al veel doen. Het was goed dat de gemeente direct besloot om ondernemers uitstel van gemeentelijke belastingen te verlenen, dat veel verhuurders meedenken over uitstel en kwijtschelding  van huurbetaling. Dat ondernemers in de binnenstad in no-time een eigen bezorgdienst hebben opgezet www.bezorgenindeventer.nl en dat veel restaurants zich ook vol op het thuisbezorgen hebben gestort.

Laten we als Deventenaren de komende maanden (en ook in de periode erna) een duidelijke keuze maken en massaal deze lokale helden supporten. Dat kan vrij eenvoudig door bewust te kiezen bij hen te kopen, waarbij dat bij steeds meer ondernemers ook online kan. De afgelopen weken hebben laten zien dat onze ondernemers ondernemend genoeg zijn en ook in deze tijden er het beste van proberen te  maken. Ze verdienen in deze tijden dan ook onze volle steun. Juist nu is het belangrijk om te kiezen voor lokaal; de grote internetgiganten als Amazon of Alibaba gaan straks echt geen bijdrage leveren aan het versterken van de Deventer binnenstad en lokale economie. Dus support onze lokale ondernemers, waarbij deze oproep uiteraard verder gaat dan de binnenstad, want ook in Diepenveen, Bathmen, Schalkhaar en Lettele en in de vele buurt- en wijkwinkelcentra als op onze boerenbedrijven zijn volop lokale ondernemers heel actief.

Als CDA Deventer denken we dat deze crisis wel eens op een natuurlijke wijze het einde van het globaliseringstijdperk zou kunnen inluiden. Inclusief een ander koopgedrag, dat bewuster is, met blijvend meer aandacht voor lokaal. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.