
19 februari 2025
26 februari 2025 3 minuten lezen
De gemeenteraad van Dinkelland sprak afgelopen dinsdag opnieuw over de plicht om asielzoekers op te vangen en statushouders te huisvesten. ''Ook op dit onderwerp dreigen we regie te verliezen en hebben inwoners het nakijken'', reageert CDA-fractievoorzitter Marc Smellink.
''Daarom wordt het tijd om dit keer onomwonden en duidelijk de frustratie van het CDA en de gang van zaken in deze raad onder woorden te brengen'', begint CDA-fractievoorzitter Marc Smellink. De motie van Progressief Dinkelland roept het college op om de wettelijke plicht voor het opvangen van asielzoekers en huisvesten van statushouders in te vullen. ''Een dieptepunt in de hedendaagse Dinkellandse politiek'', noemt Smellink het. De CDA-fractie vindt dat het college en de collegepartijen van Lokaal Dinkelland, VVD en Progressief Dinkelland simpelweg de wet moeten uitvoeren. ''Net als in de landelijke politiek zijn wij zaken ‘normaal’ gaan vinden, die niet ‘normaal’ zijn.''
Smellink doelt daarmee op de aankondiging van het college van burgemeester en wethouders in november 2022 om een asielopvang voor de duur van twee jaar in Noord-Deurningen te realiseren. Een maand later, december 2022 werd daar door het college vanaf gezien. In augustus 2023 werd door het college de ontwikkeling van het terrein Bögelscamp in Denekamp aangekondigd, met onder andere flexwoningen voor statushouders en starters. Daar werd wederom een maand later, september 2023 vanaf gezien. In april van 2024 werd door het college een locatie aangewezen om een azc in te richten, aan de Foksweg in Denekamp. Nog geen maand later, mei 2024 trok het college het voorstel weer in. Daarna werd, door onduidelijkheid van het college over het invullen van de taakstelling, door de raad de pauzeknop ingedrukt. Een aantal scenario's zouden worden uitgewerkt. ''De gemene deler? Een hoop onrust en onzekerheid in buurten en dorpen. Zonder enkel resultaat. Een dobberend schip, wachtend op bevelen van een ander'', vindt CDA Dinkelland.
Huisvesten van statushouders
Het huisvesten van statushouders is in artikel 25 van de Huisvestingswet geregeld. Al jarenlang een wettelijke plicht waar het college voor aan de lat staat. De CDA-fractie constateert dat dit maar niet lukt, met 2024 als dieptepunt. Dinkelland scoorde namelijk in Twente het slechtst en staat onder verscherpt toezicht van de provincie. Vergelijkbare gemeenten zoals Borne, Losser, Hellendoorn, Oldenzaal en Haaksbergen lukt dit wel. ''Waarom zij wel en wij niet? Tijd voor actie, college en coalitie'', roept Smellink op. ''Bedenk geen proefballonnetjes, zoals de VVD vorige week opnieuw heeft gelanceerd. Wederom blijkt uit de beantwoording van het college dat dit niet realistisch noch haalbaar is. Voldoe aan de wet, kijk bij andere gemeenten en zorg voor het voldoen aan de Huisvestingswet. U heeft geen andere keuze.''
Een dobberend schip, wachtend op bevelen van een ander.
Marc Smellink
Fractievoorzitter
Opvangen van asielzoekers
Het debat over het opvangen van asielzoekers begon in de raad van Dinkelland bijna twee jaar geleden. Vorig jaar werd de Spreidingswet aangenomen en trad 1 februari 2024 in werking. Een wet die de eerlijke spreiding van asielzoekers mogelijk maakt. Dus naast de maatschappelijke noodzaak is er ook een wettelijke plicht. ''Het proces tussen juni 2023 en nu is amateuristisch en onnavolgbaar'', noemt Smellink het. ''We voldoen willens en wetens niet aan twee wetten''. Het verdeelbesluit heeft minister Faber inmiddels genomen: Dinkelland moet 153 opvangplaatsen regelen. ''Het is nu wachten tot de minister een aanwijzingsbesluit neemt en Dinkelland, net als op het gebied van windturbines, het stuur uit handen geeft en het Rijk laat beslissen''. Het CDA vindt dat deze coalitie, met de VVD voorop, als een stuurman is die weigert het roer vast te houden. ''Het schip dobbert stuurloos rond, terwijl de bemanning wacht op richting en bevelen. Uiteindelijk neemt een ander de controle over, grijpt het roer stevig vast en bepaalt de koers zonder overleg. De stuurman is nu slechts een passagier op zijn eigen schip, zonder invloed op de bestemming.''
Reactie op motie
CDA Dinkelland roept de collegepartijen op om het tij te keren. ''Het CDA wil verantwoordelijkheid nemen, ook als dat moeilijk is. Normaal verwacht je dit van een collegepartij, omdat zij ervoor hebben getekend deze verantwoordelijkheid te dragen. Maar niets is minder waar. De oppositie, van Burgerbelangen en CDA Dinkelland, is nodig om dit college en het merendeel van de coalitie te helpen. Is dit dualisme?'', vraagt Smellink namens de CDA'ers. Fons Maathuis van Burgerbelangen Dinkelland sluit zich daar in zijn bijdrage bijaan. CDA Dinkelland is bereid om de uitvoering van de wettelijke plicht te steunen, maar niet direct om dit voor een collegepartij te dragen. Ook vindt de CDA-fractie de motie overbodig, immers een wet moet je uitvoeren en is geen opdracht voor nodig.
Burgerbelangen en CDA Dinkelland kunnen de gloepens hete kastanjes voor deze coalitie uit het vuur halen. Hoe lang staat het college en staan de collegepartijen Lokaal en Progressief Dinkelland dit nog toe?
Marc Smellink
Fractievoorzitter
Besluit zonder één collegepartij
Uiteindelijk nemen collegepartijen Lokaal en Progressief Dinkelland en oppositiepartijen Burgerbelangen en CDA Dinkelland de verantwoordelijkheid om aan beide wetten te voldoen. Collegepartij VVD stemt tegen. ''Onbegrijpelijk en het wordt nog ingewikkelder wanneer er een locatie in beeld komt. Hoe lang staan we dit en staan de collegepartijen dit onverantwoordelijke gedrag nog toe?'', sluit Smellink af. CDA Dinkelland wil het roer stevig in handen houden, om zo het beste voor alle inwoners te bereiken.